МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

 

Мускулна треска

Познатата ни всички ни мускулна треска не само води до намалена трудоспособност на следващия ден след всяко сериозно физическо натоварване, но може и да доведе до отказ от тренировките. За да не стигнем дотук е добре да знаем какво всъщност представлява мускулната треска. Доскоро се приемаше, че сковаността и болките в мускулите се предизвикват от млечната киселина, която се трупа в тъканите в следствие на високото физическо натоварване. В действителност обаче, вече е установено, че мускулната треска се дължи на възникналите в мускулите множество микротравми. причина за които е също голямото физическо натоварване. Мускулната треска се дължи на следните четири фактора:
1. Внезапно физическо натоварване след период на дълга почивка.
2. Прекалено високо физическо натоварване по време на тренировките.
3. След пробването на нови и непознати до този момент за даден човек спортове или видове физически натоварвания.
Най-добрата профилактика срещу мускулната треска е самата мускулна треска, която е била предизвикана съвсем наскоро. След като човек свикне с болката от мускулната треска, той ще може да я понася по-леко седмици наред, след като е изтърпял веднъж първоначалната мъка. Затова ще трябва само да се тренира редовно. Също се препоръчва да се избягва първоначалното тежко натоварване по време на тренировките и изобщо при периодите с подчертана физическа активност да се върви постъпателно от по-малки към по-високи натоварвания. Макар и да не игнорира сигурно мускулната треска, предварителното загряване преди основната тренировка може със сигурност да направи болката по-поносима.
Експертите препоръчват още мускулите да се пазят от големи и внезапни физически натоварвания, в случай, че човек изпитва много силна мускулна треска. В такъв случаи е добре да се правят топли компреси, тъй като така се подобрява кръвообращението в страдащите от мускулна треска мускулни групи и по този начин се ускорява възстановяването на травмираните мускулни влакна. Облекчения от болките носят и леките тренировки с малки натоварвания.
За разлика от погрешно ширещата се заблуда абсолютно противопоказни в случай на мускулна треска са студените компреси, кислородната терапия, нагревките с инфрачервени лъчи и най-вече масажите! Противно на лансираните досега препоръки масажите не само не носят облекчение от мускулната треска, но и увеличават времето за заздравяване на травмираните мускулни влакна.