МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Медицински митове

 

1. Майките отдавна предупреждават дъщерите си да не си бръснат краката, защото по този начин космите ще станат по-гъсти и ще растат по-бързо. Американски учени твърдят, че повишаващата се по този начин окосменост е само оптична илюзия.

 В последния брой на British Medical Journal учените от Медицинското училище към университета на щата Индиана опровергават още 6 други широко разпространени заблуди, които всъщност не са потвърдени с никакви научни факти.

 Те смятат, че въпреки широко разпространеното мнение космите след бръснене не растат по-бързо и не стават по-тъмни. Просто се създава илюзия за по-голяма гъстота, тъй като новите растящи косъмчета имат тъпи върхове, а космите, които не се бръснат, са с изтънели краища.

Епилацията с восък, според американските специалисти, действа по друг начин - космите оредяват, тъй като при тази процедура косъмът се изтръгва от корена.

 2. Лъжливо се оказва и мнение, че четенето при недостатъчно осветление разваля зрението. Офталмолозите заявяват, че лошото осветление може да предизвика временно напрежение в очите, но няма факти за неговия по-продължителен отрицателен ефект. Изобщо гледайте на очите като на фотоапарат - ако снимаме на тъмно или не на фокус, снимката става по-лоша, но това не разваля фотоапаратът.

 3. Наблюденията на пациенти с мозъчни травми опровергават и още едно популярно твърдение, което битува от 1907 година, а именно че човек използва само 10% от капацитета на своя мозък: “Увреждането на всеки отдел от мозъка оказва продължително въздействие върху умствените способности на човека, на функционирането на неговата вегетативна нервна система и поведение, а компютърната томография доказва, че нито един отдел от мозъка не е абсолютно бездействащ”.

 4. Изследователите са категорични също, че използването на мобилни телефони в болниците и самолетите не е толкова опасно, колкото се твърди. Смята се, че електромагнитното излъчване на телефоните нарушава работата на медицинското оборудване, но новите изследвания показват, че това въздействие на практика е минимално.

 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 1 февруари 08 г.