МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Отравяния с фалшиви алкохоли

 

Отравяне с метилов алкохол

Метиловият спирт (метанол) се  получава от суха дестилация на дървесина. Използва се в промишлеността и в лабораториите като разтворител, във фармацевтичните производства и химическата индустрия; също и в бояджийството, като разтворител на лакове, за почистване на мебели и др. Натравянията с метилов алкохол обикновено стават след кражба на течността. Крадците не знаят какво точно са взели, но се изкушават да се почерпят с него.

Метиловият алкохол е изключително коварен, защото след поглъщането му в продължение на часове до ден не дава никакви симптоми за натравяне. По време на този латентен период човек не усеща нищо, но алкохолът се метаболизира в организма до формалалдехид и мравчена киселина. Последните причиняват тежка метаболитна ацидоза, увреждат нервната система и особено зрителния нерв, блокират клетъчни ензими. Отравянето започва с коремни болки, повръщане, главоболие, световъртеж. При тежки форми се наблюдават гърчове и кома. Дишането е неправилно, появяват се шок и цианоза. Характерни са симптомите от страна на очите. В началото има разширяване на зениците, прогресивно влошаване на зрението до пълна слепота поради увреда на зрителния нерв.

Диагнозата се поставя се въз основа на данните за прием на алкохол, по описаните клинични симптоми и химичното доказване на отровата при изследване на кръвта.

Лечение: Извършва се незабавна стомашна промивка, след което се дават очистителни средства. Като антидотно лечение се счита прилагането на етилов алкохол: при леки форми – през устата, а при тежки форми – венозно. Етиловият алкохол ангажира алкохолдехидрогеназата и пречи на метаболизирането на метиловия алкохол във формалдехид, който е именно отровният. При неврит на зрителния нерв се прилагат витамини – С, В1, В12. При най-тежките случаи се налага диализа.

В резюме - от метилов алкохол можете да ослепеете, а в тежките случаи - и да умрете.

 

Отравяне с антифриз (етиленгликол). Докато за метиловият алкохол уврежда очите, то антифризът уврежда основно бъбреците.

 

Домашният алкохол не може да доведе до отравяния. Препоръчва се да се купува само запечатан в бутилка алкохол, с бандерол и от лицензиран производител.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 11 януари 08 г.