Медицината в Интернет

Д-р Сотир Марчев

           Някога основен източник на медицинска информация бяха книгите. Бързите темпове на медицината започнаха да изпреварват дългия производствен цикъл на дебелите книги и най-актуалните сведения започнаха да се намират в специализираните списания. Днес най-горещите медицински новини са в Интернет, изпреварвайки печатното слово. Ако нещо е отпечатано, значи вече е старо.

           За търсене на медицинска информация съществуват специализирани медицински търсачки, но често една добра неспециализирана търсачка като www.google.com дава по-добри резултати. Желателно е да се ползват общите правила за електронно търсене. При ръчното претърсване в каталога на библиотеките търсим по най-честите думи в интересуващата ни тема, за да намерим поне нещо по въпроса. При издирване в Интернет използваме най-редните думи от касаещата ни област, за да не бъдем затрупани от неспециализирана, странична информация.

           Можете и да се абонирате да получавате на електронната си поща интересуващите ви новини. Чрез горната търсачка можете да намерите кой интернет сайт предлага това във вашата област. Ако имате GSM, можете на сайта на Мобилтел www.mobiltel.bg да вземете безплатно електронен адрес на телефона си. Този адрес е от вида на вашия номер @sms.mtel.net например 35988519954@sms.mtel.net.

           На следващия етап на адрес http://mobile.yahoo.com/  можете да се абонирате да получавате на екрана на мобилния си телефон заглавията  на водещите световни медицински новини. Те са подбрани от агенция Ройтерс и ако някоя ви заинтересува на сайта на Яху www.yahoo.com можете да прочетете пълния й текст.

           Основен проблем в Интернет е достоверността на намерената информация. Там всеки може да публикува и затова може да напише всичко. Външен белег, колко са достоверни намерените сведения е организацията, която седи зад този сайт. Например, в областта на кардиологията сайтовете на Европейското кардиологично общество www.escardio.org и на Американското кардиологично дружество www.acc.org, се ползват с голямо доверие.

           В областта на ендокринологията голям авторитет има Интернет мястото на Американската диабетна асоциация www.diabetes.org. Едва ли някой би се усъмнил в текстовете на Световната здравна организация (СЗО) на адрес www.who.int.

           Съществуват и сайтове, зад които не стои голяма организация, но са си изградили авторитет с досегашната си дейност – например www.medscape.com. От сайтовете на български език www.4xm.com заслужава интерес. Обаче и най-добрите търсачки като Google не индексират една голяма част от Интернет. На тях им убягват специализираните бази данни, защото техните страници нямат фиксиран характер, а се променят непрекъснато според вашата заявка. Най-голямата и авторитетна база данни е Medline. За щастие тя вече може да се използва безплатно от всеки Интернет потребител напр. от адрес http://www.nlm.nih.gov. Всъщност безплатен обяд няма – за нейното предоставяне плаща американското правителство.