МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Махмурлук

 

  1. Как възниква?

Алкохолът потиска действието на антидиуретичния хормон и диурезата нараства – например човек изпил 250 мл. алкохол отделя 800 - 1000 мл. урина. Така настъпва обезводняване (дехидратация) на организма ни. Дехидратацията на мозъка допринася за главоболието. С увеличеното уриниране се губят и други важни микроелементи (калий, натрий, магнезий и др.) което води до общ дискомфорт.

При изтрезняването отпада потискащото действие на алкохола върху нервната система и това води до свръхчувствителността към светлина и звук.

Разграждането на алкохолът в черния дроб пречи на синтезата на глюкоза в него и така настъпва хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар). Тя води до слабост и отпадналост.

Алкохолът директно дразни стените на хранопровода, стомаха и червата. Това причинява гадене, повръщане, безапетитие, разстройство, тежест в корема.

 

  1. Как да не го получим?

-         Употребявайте по-малко алкохол. Ако не пиете, няма да имате махмурлук. Съвременната медицина не препоръчва за мъже повече от 2 напитки дневно, а за жени - повече от една напитка дневно. Ограничаването на количеството е особено важно за жените, понеже те често са по-дребни и същата доза изпит алкохол се оказва по-висока на килограм телесно тегло. Затова жените обикновено имат по-тежък махмурлук.

-         Не пийте на гладно! Храната свързва алкохолът и той постъпва по-бавно в тялото ни. Мазните храни и мезета се препоръчват единствено при голяма алкохолна употреба (алкохолът е мастно разтворим).

-         Не го комбинирайте с газирани напитки! Ако мазнините пречат на резорбцията на алкохола, то въглеродния двуокис (от мехурчетата на газираните напитки) подпомага усвояването на алкохола. Затова бирения махмурлук е доста тежък, както и при употреба на бира или шампанско с други алкохоли.

-         Безцветните алкохоли (водка, джин, бяло вино) причиняват по-малко махмурлук отколкото тъмните или оцветени напитки (червено вино, бренди, текила, ром). Оцветката често съдържа странични примеси (танини, алдехидни, метилов алкохол, желязо, олово, кобалт) с техните странични ефекти.

 

  1. Ако сме с махмурлук какво да правим?

-         Първо какво не помага. Още алкохол само влошава и удължава процеса. Ако на един човек му минава махмурлука от още пиене, значи че се касае не за махмурлук, а за абстинентен синдром и този човек е алкохолик. Кафето също е диуретик и влошава дехидратацията. Аспиринът може да намали главоболието, но той самия дразни стомашната лигавица и може да влоши гаденето.

-         Какво помага? Най-важното е компенсирането на изгубените течности. Добре е човек да започне да пие повече вода още по време на алкохолната употреба и преди лягане. Плодовите и зеленчукови сокове помагат за набавянето на изгубените микроелементи. Медът намалява хипогликемията.

 

 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 4 януари 08 г.