МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Биохимия на любовта

Една италианка - Rita Levi-Montalcini открива растежния фактор на нервите (nerve growth factor NGF), за което през 1986 година получава Нобеловата награда за медицина. През 2005 г. в италианския университет в Павия се установява, че нивото на NGF при влюбените е значително повишено. За една година нивото му се нормализира – тоест вероятно любовта като страст трае до 1 година, след това остава привързаността, навика, взаимното уважение и зачитане.

Любовта наистина прилича на краткотрайно психично заболяване. Хората, които пият някои лекарства срещу психични заболявания – например антидепресанти, които потискат обратната резорбция на серотонина  (Seroxat, Prozac и др.) не могат да се влюбят, докато ги приемат. След като ги спрат, вече могат.

Всички животни имат антигени на тъканната съвместимост (HLA система), които са строго индивидуални (съвпадат само при еднояйчните близнаци). Тези антигени се излъчват в потта и другите животни ги усещат подсъзнателно с обонянието си. Колкото тези антигени между две животни са по-сходни, но не еднакви, толкова сексуалното привличане между тях е по-голямо. Този начин на чифтосване намалява риска от вродени болести. При хората това също е в сила. Тоест в любовта и в секса понякога естествената телесна миризма помага повече от скъпите парфюми. Това харесване на хора, които са сходни, обяснява защо момчетата и момичетата най-често се влюбват в подобни на тях, въпреки че намират непознатите за по-вълнуващи.

 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7