МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Листериоза

Както рубеолата и токсоплазмозата, листериозата също е леко заболяване на майката, но често е опасна за плода. Тя се предава от домашните животни: кучета, котки, крави, овци, кози, зайци и птици. Поради това тя по-често се среща по селата и в някои професионални среди, но и всяка бременна жена може да се зарази от нея от болно животно или чрез хранителни продукти от животински произход (месо, яйца, мляко), или от продукти, които по някакъв начин са били в досег със секреции или изпражнения на животни. Бацилът преминава през плацентата и засяга детето. То може да умре в матката. Но по-често заболяването предизвиква преждевременно раждане на дете, което в повече от половината случаи умира.

Важно е заболяването у бременната да се открие, защото бацилът е много чувствителен към антибиотиците (обикновено от пеницилиновата група). За съжаление откриването е трудно, защото заболяването често протича като грип, инфекция на пикочните пътища и т. н. Всяко повишаване на температурата на бременната, което не може да се свърже с явна причина, да се потърси бацилът на листериозата в кръвта, гърлото и вагиналните течения. Ако заразяването е скорошно, детето ще остане неувредено.

Причинява се от бактерия- Listeria monocytogenes. Всяка година около 2 500 души сериозно пострадват от листериоза в САЩ. Един от всеки пет сериозно засегнати умира. Заразата е сравнително неизвестна у нас, в България през 2007 г. са регистрирани шест случая. На практика една трета от случаите на листериоза се регистрират при бременни жени. Повечето хора не са под заплаха от листериоза. Но някои групи хора попадат в рисковата група, защото са по възприемчиви към листериозата. Освен бременните жени и неродените им деца и новородените, в групата са и възрастните хора, хора със занижена имунна система след лечение на рак, СПИН, диабет, бъбречни заболявания и други.


Какво мога да направя за да избегна листериозата?

 

 

Какво да правя, ако съм консумирал заразена храна?

Ако сте приели заразена храна, но нямате никакви симптоми, нямате нужда от тестване или лечение дори и ако сте бременна. И въпреки това трябва да информирате лекаря си, ако знаете, че сте яли заразена храна и сте бременна и в рамките на 2 месеца имате симптоми, подобни на тези при грипа.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 15 февруари 08 г.