МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Избор на курорт за отпуската

 

За болните от псориазис се препоръчва море. Медицинският термин е таласотерапия – лечение чрез море. При тях слънчевите лъчи помагат да се намалят кожните лезии и да се появяват по-рядко.

Обратно морето не е подходящо за хора с разширени вени – топлината и морските и слънчеви бани разширяват повърхностните кръвоносни съдове и разширените вени се влошават.

За болните от алергии се препоръчва Сандански. Причината е че много често алергиите се дължат и на  домашен прах, основен алерген в който е един спицифичен мекроскопичен, невидим с просто око организъм – дерматофагоидес. За де се размножава той се нуждае от определена влажност на  въздуха. В Сандански влажността на въздуха е по-ниска от необходимото за размножаването му и затова алергиите там намаляват.

За сърдечно – болните не препоръчваме курорти над  2000 метра надморска височина – над тази надморска височина въздухът се разрежда и доставката на кислород за сърцето намалява.

За пациентите с тромбофлебити и тези с белодробна емболия не се препоръчва дълго пътуване за много далечни курорти – принудителното обездвижване по време на дългото пътуване води до застой на кръвта в краката и влошава тромбофлебита.

За ортопедично болните се препоръчват басейни. Плуването е подходящо за хората с болни стави (шипове, артрити и др.). За тях другите спортове водят да силни болки в ставите и те не могат да се натоварят значимо. При плуването тежестта на тялото се носи от водата (по закона на Архимед), а не от ставите и тези хора могат да спортуват оптимално.

За хората с бъбречни камъни е уместно почивка на курорт с минерална вода за пиене. Камъните са преципитат в преситен разтвор и затова употребата на повече вода дневно прави всички разтвори в тялото по-редки и от там намалява отлагането на камъни.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 30 май 08 г.