МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Студът и здравето

 

Как да не измръзнем:

 

  1. Шапка. Главата ни е много добре кръвоснабдена и поради това от нея се губи изключително много топлина.
  2. По-голям брой дрехи – а не малък брой дебели. Между слоевете дрехи има въздух, който е изолатор. Този тип обличане ни позволява при временно влизане в топло помещение да свалим горните дрехи и да не се изпотим.  Изпотяването навлажнява дрехите ни и те губят топлоизолационните си свойства.
  3. Вълнени материи – вълната има свойството макар и леко мокра да остава топлоизолатор.
  4. Широки обувки – въздухът между стъпалата ни и обувката е изолатор. Зимните обувки трябва да са поне половин номер по-големи от летните.
  5. Избягвайте алкохолът - действието на алкохола е измамно. Първоначално той води до чувство на  затопляне, защото разширява периферните кръвоносни съдове. Но това в крайна сметка засилва загубата на вътрешна топлина и води до измръзване.

 

Какво да правим, ако измръзнем?

Често можем да чуем, че премръзнали крайници следва да се натъркат енергично със сняг. Това е грешка! Измръзналата кожа е студена. Ние трябва да я стоплим, а не да я изстудяваме още повече. Нещо повече – клетките в кожата на измръзналия крайник са се превърнали в ледени кристали и са лесно чупливи. Натъркването може да ги увреди още повече и дори да доведе до гангрена.

Първото нещо, което трябва да направим при установяване на измръзване е крайникът да се затопли до нормална температура. Не използвайте гореща вода! Замръзналата кожа не усеща болка и много топлата вода може да я попари без дори да разберете!

Важно е да се следи и цвета на крайника. В началото той е блед, поради спазъм на артерийките, които хранят кожата. С възвръщане към нормална околна температура тези съдове се отпускат и възстановяват кръвообращението, с което се възстановява и нормалния цвят на кожата.

А може и да не се възстанови. Ако спазъмът е продължил прекалено дълго кислородният глад е в състояние да убие мускулите, кожата, нервите и съдовете. Тогава се развива некроза, суха гангрена, като най-често се поразяват пръстите и често се налага тяхното премахване.

 

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 21 декември 2007 г.