МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

 

Сладоледът и здравето

Сладоледът е обичан както от децата, така и от "порасналите деца". Съвременната медицина го слага в една група заедно с шоколада, и другите висококалорични и захарни напитки и храни и препоръчва тази група да не се употребява прекалено често. Произвежда се като към млечни продукти (мляко, сметана) се добавят оцветители, ароматизатори и подсладители и сместа се замрази. По време на замразяването се разбърква непрекъснато, за да не се образуват големи кристали лед.

Сладоледът е известен от дълбока древност, още от времето на Месопотамия. В миналото той е могъл да се приготви само докато готвачът е имал на разположение лед или сняг. Някога през зимата са изсичали лед от реките и езерата и са го складирали в дупки в земята, за да могат да го ползват през останалите сезони. Джордж Вашингтон например е имал такъв склад в имението си. Изобретяването на хладилниците и фризерите прави сладоледът масов.

Въпреки, че съвременната медицина не препоръчва сладоледът за редовна употреба, поради високата му калоричност и високото захарно съдържание, той си има и хубави страни, поради които всички ние го употребяваме с удоволствие:

Когато се съмняваме, че детето не е много здраво, дали да му разрешим сладолед? Ако преценим да му разрешим и по-добре да му купим сладолед в кутия, който да се яде с лъжичка. Това позволява детето да го яде леко разтопен (за разлика от сладоледът на пръчка, който почва да капе, ако не се консумира веднага силно замразен). Добре е детето да се предупреди да го държи малко в устата, преди да го глътне, за да се стопли. Когато детето разбере, чу това е цената да получи желаният сладолед, то бързо се съгласява.