Знайте си артериалното налягане и ако е високо, го лекувайте!

Щастието – това е добро здраве и лоша памет.

Ингрид Бергман (1917-1982)

В тази поредица от статии се опитвам системно да изложа доказаните принципи на здравословен живот, които позволяват да живеем по-дълго и по-здрави. Един от начините, по който можете да удължите живота си, е да следите артериалното си налягане и ако е високо да го лекувате.

Артериалното налягане (народът и англоезичната литература го наричат “кръвно налягане”) е за хората нещо като налягането в парното. Ако налягането в парното отопление е по-високо от нужното, има опасност някъде да “гръмне”. Същото е и при човека. Ако артериалното налягане е повишено има опасност от спукване на кръвоносен съд. Ако Ви потече кръв от носа, не е голям проблем. Ако се разкъса аортата– обикновено смъртта е внезапна и бърза. Най-лошо е, ако се спука в мозъка – тогава често оставате инвалид за цял живот, залягате на легло и някой трябва да Ви гледа. За разлика от тръбите в парното, човешките съдове са пластични и повишеното налягане води и до деформации и запушвания. Поради всички тези причини повишеното артериално налягане скъсява живота. Ако с промяна на начина на живот и/или с хапчета си нормализирате налягането, си удължавате живота. Докато го лекувате, артериалното Ви налягане е ниско и съответно рискът да Ви се случи нещо е нисък. Когато престанете да го лекувате, то пак се повишава и рискът става отново висок. Затова кръвното налягане се лекува цял живот и никога не се излекува. Така че за човек с повишено артериално налягане няма по-изгодна инвестиция от тази в здравословен живот и/или хапчета за кръвно. Парите, които ще харчи ежемесечно за лечение, ще се върнат в повече години живот. Медицината съществува, не само защото е хуманна, а защото е и финансово изгодна за обществото.

Девизът “всеки да си знае артериалното налягане и ако е високо да го лекува”, бе превърнат преди няколко десетилетия в държавна политика в САЩ, в резултат на което днес се отчита намаляване на смъртността и удължаване на продължителността на живота на американската нация. За сравнение, през този период у нас бе отчетено обратното.

Налягането има максимална стойност (в момента на сърдечното съкращение), наричана систолно налягане и минимална (между съкращенията), наричана диастолно налягане. Народът ги нарича “горна” и “долна” граница на “кръвното налягане”. Таблицата позволява да оцените налягането си. Когато систолното и диастолното артериално налягане попаднат в различни категории, се прилага по-високата. В колкото по-ниска група сте, толкова очакваната продължителност на живота Ви е по-дълга.

Класификация на Световната здравна организация (СЗО) на артериалното налягане в лица над 18 години (от 1999 год.)

Категория

Систолно налягане

(mm Hg)

Диастолно налягане

(mm Hg)

Оптимално артериално налягане

<120

<80

Нормално артериално налягане

<130

<85

Високо нормално арт. налягане

130-139

85-89

     

1-ва степен хипертония (лека)

140-159

90-99

Подгрупа: Гранична

140 - 149

90-94

2-ра степен хипертония (умерена)

160-179

100-109

3-та степен хипертония (тежка)

≥180

≥110

     

Изолирана систолна хипертония

≥140

<90

Подгрупа: Гранична

140 - 149

<90

Повишеното артериално налягане се намалява чрез описаните в тези статии подходи – повишаване на физическата активност, нормализиране на теглото, намаляване на употребата на алкохол, здравословно хранене с ограничаване консумацията на готварска сол. Ако само това не помогне достатъчно, или не успеете да промените начина си на живот, се налага да пиете и лекарства. Те се изписват само от лекар. Едно от важните изисквания към използваните медикаменти е да бъдат евтини. Например при пневмония, можете да си купите дори много скъп антибиотик - ще го пиете няколко седмици и след това ще го спрете. А лечението на артериалната хипертония е доживотно – дори малка разлика в цената на медикаментите, умножена по десетилетията напред прием, прави повече от кола на старо. В цял свят най-употребявани са лекарства като българския “Атенолол” и като българския “Салуретин”. Опаковката на последния струва 90 стотинки, съдържа 15 таблетки и най-често се пие по 1/4 таблетка през ден, тоест тези 90 стотинки покриват четиримесечно лечение. Виждате, че често удължаването на живота не струва много скъпо.

Ако повишеното артериално налягане вече е причинило промени по сърдечно - съдовата Ви система (например промени в очните дъна или задебеляване на сърцето), съгласно нашите закони лекарствата Ви се полагат безплатно, независимо от доходите Ви. Ако във Вашата община се изпълняват безплатните рецепти, си вземете такава от участъковия (в бъдеще от личния) лекар.

Д-р Сотир Марчев