МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

 

Хранете се здравословно!

 

Няма по-искрена любов от тази към храната.

Джордж Бърнард Шоу (1856-1950)

В тази поредица от статии се опитвам да разкажа принципите на здравословен живот. Днес ще се спра на здравословното хранене на здравите възрастни.

Като се обърнете назад към последните десетина дни е най-добре да установите, че сте ползвали следните групи храни в ред според намаляване на обема им:

  1. Хляб и други зърнени храни и картофи. Тази група включва ориз, просо, ръж, царевица. Много хора си мислят погрешно, че здравословното хранене означава да намалят хляба. Това е вярно само по отношение на белия хляб. Пълнозърнестия хляб е основна храна на човечеството от хилядолетия. Както и другите храни от тази група съдържа фибри, витамини от група В, известни количества калций и желязо и не съдържа мазнини.
  2. Плодове и зеленчуци. Употребявайте ги колкото се може повече. Пресни или замразени, във вид на сок или нектар. Предпочита се да не се употребяват с олио, масло, маргарин или сироп.
  3. Мляко и млечни продукти. Особено подходящи са тези с намалено съдържание на мазнини. Някога си мислех, че пълномаслените млека са за предпочитане и се чувствах ощетен от обезмаслените. Доста по-късно разбрах, че от медицинска гледна точка е за предпочитане намаляване на употребата на животински мазнини. Кравето сирене се предпочита пред овчето, а кашкавал тип “Витоша” пред тип “Балкански”, заради по-ниското съдържание на холестерол. Както виждате, често по-евтините храни са по-здравословни.
  4. Месо и риба. Избягвайте сланината, вътрешностите (бъбреци, черен дроб, шкембе) заради високото им холестеролно съдържание. За предпочитане е пилешкото месо, особено без кожата. От пилето най се предпочита бялото месо. Рибата е подходяща храна, особено без кожата. Свинското месо само по себе си не е нужно до се избягва, трябва да се отбягва само сланината и вътрешностите. Вегетарианците по-рядко развиват артериална хипертония, но проучванията показват, че това се дължи на по-голямата им консумация на плодове и зеленчуци и на избягването на животинските мазнини, а не на неупотребата на самото месо.
  5. Храни съдържащи мазнини и храни съдържащи захар. Избягвайте ги.

Така че, следващия път когато пазарувате хранителни стоки, имайте предвид този списък, когато определяте от кое колко да вземете. От първите в горния списък купувайте повече, от последните – по-малко; но не изключвайте никоя група. Хранете се балансирано, а не само с една от тези храни. Винаги предпочитайте “природните” храни – плодове, зеленчуци, ядки, кисело мляко и др. пред “заводските” храни. Избягвайте животинските мазнини, рафинираната захар и солта. Не е лоша идея да спазите великденските пости.

По отношение на начина на приготвяне се предпочита печенето и варенето пред пърженето. Например поръчвайте си риба на скара, а не пържена.

Най-краткият и безспорен здравен съвет, който мога да Ви дам е: Пийте повече вода! Животът е възникнал във водата и без нея е невъзможен. Две трети от човешкото тяло е вода. Съвременните хора, забързани в ежедневието си, забравяме да пием вода. Леката дехидратация (липса на вода в организма) води до главоболие, сънливост, промени в настроението, забавя реакциите. Тежката дехидратация води до запек и други по-сериозни състояния, включително рефлекторно повишаване на артериалното налягане. Жлъчните камъни, бъбречните камъни се дължат на кристализация, възникнала в преситен разтвор. Колкото повече вода пием, толкова телесните течности са по-разредени и от там по-малък риск от кристализация. Водата разрежда отровите попадали в организма ни и спомага за изхвърлянето им; промива пикочните пътища и намалява риска от бактериалното им инфектиране. Затова се препоръчва човек да изпива 1,8 литра (около 8 чаши) вода дневно. Водата е част от здравословното хранене и се изисква дисциплина да се пие редовно. Сложете си бутилка и чаша на бюрото и през работното си време отпивайте през известен интервал. Ако имате ежедневни физически натоварвания, свикнете да пиете вода преди, по време и след тях, за да компенсирате изпотяването. Водата е най-добрата безалкохолна напитка.

Някои си мислят, че редовното пиене на вода ще повиши трайно артериалното им налягане. Не е така. Водата само минава през организма. Колко от нея ще остане в тялото ни, зависи от това колко готварска сол сме употребили. Солта е тази, която задържа водата в тялото ни. Затова злоупотребата с готварска сол води до артериална хипертония.

Съвременната медицина доказва правотата на поговорката: “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятеля си, вечерята дай на врага си.” Нощта е най–дългият период на глад за организма, през който обикновено не приемаме храна, а организма продължава да изразходва енергия за сърдечните удари, проводимостта по нервите, деленето на клетките и др. Ако на сутринта не закусим, периода на глад продължава и организма пренастройва метаболизма си в режим на пестене на енергия. Затова когато по-късно през деня се нахраним, голяма част от енергията се складира във вид на мазнини. Обратно закуската помага за активизиране на метаболизма и по-активно изразходване на следващите хранения. Затова избягвайте честата грешка през деня да не ядете почти нищо, вечерта да се приберете прегладнели и да преядете. Малки количества храна в първата половина на деня помагат да спестите големи количества храна вечер.

Джон Макнамара казва, че най-важното, което бил научил в института “Карнеги”, било че има смисъл да се изказваш, само ако искаш да накараш слушателите да направят нещо. С тази статия искам да Ви накарам да пиете повече вода, да употребявате повече плодове, зеленчуци и ядки и да избягвате животинските мазнини.

Д-р Сотир Марчев