МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

“Добрият” и “лошият” холестерол

 

            Преди години медицината издигна девиза “Всеки да си знае артериалното налягане, и ако е високо , да го лекува .” Държавите, които приложиха това на практика, значително намалиха сърдечно-съдовата смъртност. Сега се издига лозунгът: “Всеки да си знае холестерола, и ако е висок, да го лекува .” Затова обаче е нужно хората да познават различните видове холестерол (една от основните съставки на мазнините) и неговите стойности.

            Мазнините (на латински – липиди) са неразтворими във вода. Кръвта, която трябва да ги транспортира из тялото, обаче, е воден разтвор. Природата решава противоречието чрез специални протеини. Едната им половина е мастно разтворима, а другата – водоразтворима. Тези белтъци обвиват мастните капки, като мастно разтворимата им част е отвътре, откъм мазнините, а водоразтворимата им страна – отвън, откъм кръвта. Така образуваните комплекси се наричат липопротеини, които са различни видове.

            Едни от тях служат да разнасят поетите с храната и образуваните в черният дроб, мазнини из тялото. Те излизат от черният дроб натъпкани с много мазнини и поради това при изследване на кръвта се обозначават като Липопротеини с Ниска Плътност (ЛНП) – липидите са с по-малка плътност от белтъците. Колкото ЛНП са повече, толкова по-висок е рискът от стеснение на кръвоносните съдове, предизвикано от мастни натрупвания в стената им.

            Други липопротеини служат да изнасят холестерола от тялото към черния дроб, където той се използва за синтез на жлъчни киселини, които се изхвърлят от тялото. В началото тези липопротеини са почти празни белтъчни контейнери и обикаляйки из тялото, те се натоварват с липиди. Поради високото им белтъчно съдържание при изследване на кръвта, те се регистрират като Липопротеини с Висока Плътност (ЛВП). Колкото те са повече, толкова рискът от мастни стеснения и запушвания на кръвоносните съдове е по-нисък.

  Затова холестеролът в ЛНП се обозначава като “лош”, а този в ЛВП – като “добър”. Какви са техните желателни стойности?

  

общ холестерол: до  5 mmol/l

LDL-холестерол: до 3 mmol/l

триглицериди: до 1,7 mmol/l

HDL-холестерол: мъже над 1 mmol/l, жени - над 1,2 mmol/l

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 7 март 08 г.