МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Хипохондрия


    Хипохондрия е страх от болест. Това са здрави хора, които са твърдо убедени, че са болни. Обикалят от лекар на лекар и смятат, че лекарите не успяват да им открият болестта. Често се подлагат на всевъзможни медицински изследвания, търсейки скритата си болест. Обикновено са недоволни, когато лекарят им обяснява, че са телесно здрави. Това безпокойство за здравето нерядко им пречи да изпълняват служебните и семейните си задължения. Съвременния термин за хипохондрия е „повишена тревожност за здравето”.
    Те обикновено се страхуват че имат някоя фатална болест – рак, СПИН, инфаркт и др. Не се страхуват че имат грип например.
    Елементи на безпокойство за здравето има всеки здрав човек, но при хипохондриците това е доведено до крайност. Тяхното обикаляне по лекари и по изследвания е значителен финансов разход и за тях и за обществото. Съществува група хипохондрици, които обратно, от страх че ще им бъде открита смъртоносна болест, не смеят да идат въобще на лекар.
    Проблем с тази болест е и слабата ефективност на лечението. Не съществува лекарство, което да успокоява тези хора, че не са телесно болни. Обикновено се използва психотерапия. Опитвам се да им обясня, че те самите са единственият човек, който може да им помогне.
    Добре е ако тази психотерапия помогне на хипохондрика да спре да се тревожи за здравето си през първите 6 месеца от началото. Ако хипохондрията продължи повече от тази половин година, обикновено е доживотна, протичайки през годините на приливи и отливи.
 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 11 април 08 г.