Стресът и сърцето

 

Вървя си по улицата и виждам един мой пациент тъпче нервно на тротоара. „Какво правиш?” – питам. „Абе в момента по телевизията играе любимия ми футболен отбор и стигнаха до изпълнение на дузпи. И аз понеже съм с инфаркт, излязох навън да не гледам, за да не получа следващ сърдечен удар!”

Наистина всички сме чували за хора получили инфаркт по стадионите, учили сме за Самуил, който умрял, като видял ослепената си войска. Ако тези хора бяха избегнали тези стресови моменти щяха ли да избегнат смъртта?

За щастие вече медицината знае отговора на този въпрос. През 1994 година земетресение помита Лос Анжелис - най-богатия град на най-богатия американски щат – Калифорния. Щетите са за 20 – 40 милиарда долара. Хората виждат как се сриват домовете им, падат магистрали, фалират застрахователни компании. От този стрес броя на приетите в болница с миокарден инфаркт рязко нараства първата седмица след земетресението (спрямо обичайната честота на инфарктите в града). През следващите няколко седмици обаче в болниците постъпват по-малко болни с инфаркт, спрямо обичайното. Така сумарно на края на месеца инфарктите са били колкото всеки друг месец, когато не е имало земетресение. Изводът е, че силният стрес причинява инфаркт на тези хора на „които им е дошло времето”, на хората които и без този стрес ще получат инфаркт в следващите дни. Прекомерната емоция може само да ускори настъпването на сърдечния удар само с няколко дена.

Можем ли да направим нещо срещу стреса с лекарства?

Успокоителните лекарства (диазепам, реланиум, ксанакс, лексотан и др.) е желателно да не се вземат непрекъснато, а само временно при по-голям психичен проблем, защото към тях има привикване. Забавят и реакциите при шофиране. Не трябва да се вземат едновременно с алкохол, защото съвместното им действие може да „успокои” пациента завинаги.

През 1988 година сър Джеймс Блейк получава Нобеловата награда по медицина за откриването на пропранолола – първият бета-блокер. Бета-блокерите са лекарства, които блокират пътя на стесовите въздействия от мозъка към тялото – човек продължава да се ядосва, но това не се отразява на тялото му. Затова тази група лекарства е забранена на всички състезания включващи стрелба (биатлон и др.) - тези вещества пречат на стреса от състезанието да повлия ръката на участника и той стреля по-точно.

Религията, ниските дози алкохол, успокоителните лекарства и спортът имат антистресов ефект.