Грипът дойде

В България грипната епидемия идва след Нова година и тази година се случи същото. Необичайно топлото време досега подпомогна грипната епидемия, защото болните, подмамени от хубавото време, излизат навън и разпространяват инфекцията сред другите хора. Много от другите микроорганизми, които усложняват грипната инфекция, загиват по-бавно извън човешкото тяло при по-топло време.

Грипът е вирусно заболяване, което се характеризира с тежка отпадналост, температура, сънливост, слабост, болезненост по ставите и мускулите т.е. общи симптоми. Локалните симптоми като хрема, кашлица, храчки са почти липсващи. По това грипа се различава от другите настинки, при които локалните симптоми доминират. Антибиотиците не помагат на вирусните инфекции, включително и грипа. Лошото на грипа е често се усложнява с насложена бактериална инфекция, която вече изисква антибиотици. Всяка година средно 1,5 млн. българи боледуват от грип.

Какво е лечението на грипа?

Съществуват противогрипни лекарства, които потискат размножаването на грипните вируси в телата ни – например ремантадин. Но те са ефикасни, само ако се започнат първия ден на инфекцията; ако се закъснее с тяхната употреба – не помагат.

Срещу отпадналостта и температурата при възрастните хора се предпочита аспирин. Тук се използват големи дози – например 3-4 пъти дневно таблетки от 500 мг. При децата аспиринът не се употребява – при тях той може да доведе до синдром на Рае (много тежък страничен ефект на аспирина). По-рано при деца се употребяваше амидофен, но сега и той е спрян от употреба поради странични ефекти. Днес на децата се дава парацетамол. Ако температурата е по-ниска от 37,8 градуса не се опитваме да я сваляме – такава температура стимулира имунитета ни и подпомага борбата на организма с инфекцията. Даваме лекарства за сваляне на температурата, само ако тя е над 37,8 градуса.

Кашлицата бива два вида – суха и влажна. Суха е тази кашлица, която не вади храчки. Нея я потискаме с лекарства, които спират кашлицата (либексин, кодеин, и др.). Влажна е кашлицата, която вади храчки. Нея не я потискаме, защото иначе храчките ще останат в нас и няма да се отделят. Нея я облекчаваме, като даваме лекарства, които втечняват бронхиалния секрет (храчките) и ги правят по-лесни за отделяне. Такива лекарства, облекчаващи влажната кашлица са ацетилцистеиновата киселина (ACC), бронхолитина, бромхексина и др.

По отношение на хремата и секретите от носа. Проблемите с носа са също два, които се лекуват с различни лекарства При едни хора доминира запушването на носа и те не могат да дишат през него – лигавицата на носните проходи е набъбнала от инфекцията и ги запушва. В тези случаи даваме лекарства като ксилометазолин, които свиват кръвосните съдове на носната лигавици, тя отбъбва и освобождава пътя на въздуха. При други хора носът не е запушен, а проблемът е, че непрекъснато тече. При тях даваме антихистамини (алергозан и др.), които намаляват отделянето на секрети от носа.