Бъдещите лекарства

 

Днес ще се спрем на бъдещите лекарства, които сега излизат от лабораториите, от клинични проучвания и скоро ще навлязат в практиката. Приемането на България в Европейския съюз ще ускори достигането на новите лекарства у нас, защото в Европейския съюз има единна, съгласувана процедура за разрешаване употребата на нови лекарства. Тоест новите лекарства ще се появяват на българския пазар едновременно с появата им на немския, английския, френския и другите европейски пазари (както сега премиерата на новите филми в България често е едновременно със световната им премиера)

Едно от очакваните лекарствата е римонабанд. През последните години учените откриха в човешкия мозък една нова система – ендоканабиноидна система. Това е системата отговорна за пристрастяванията. Римонабант е лекарство, което блокира вътремозъчните рецептори на тази система. Когато човек употребява това лекарство, например е много по лесно да спре тютюнопушенето. Аналогично същото лекарство спомага да се спре пристрастяването към яденето и помага на употребяващите го да отслабнат (например 8 кг за една - две години). Намалява и мазнините в кръвта. В момента се изпитва дали ще помогне да се преодолее пристрастяването към алкохола. Както обикновено големите открития са европейски и този медикамент е разработка е на най-голямата европейска фармацевтична фирма SanofiAventis.

Novartis (това е фирмата, която възникна от сливането на Ciba и Sandoz) разработва нова група лекарства за лечение на артериалната хипертония. Техният медикамент Aliskiren (под търговското име Raziles) e ренинов инхибитор – тоест първият представител на нов клас лекарства за кръвно. През последните 10 години на световния пазар се появяваха нови представители на старите групи лекарства, докато сега става дума за нов механизъм на действие. Този бъдещ медикамент ще помогне на пациентите, чието артериално налягане не е достатъчно понижено от настоящите лекарства.

Зигмунд Фройд е казал: “Бързайте да се лекувате с новите лекарства – те действат само през първата година след откриването им!”, защото на втората година знаем, че те не са нищо особено. Така и ние хората често се увличаме подир поредния нов медикамент, докато за няколко години му мине модата и дойде следващия...