Защо жените живеят по-дълго?

 

Фактът: Жените наистина живеят по-дълго. В България понастоящем средната продължителност на живота на мъжете е 68,8 години, а на жените 75,9 години. Във всички останали  страни по света, също жените живеят по-дълго от мъжете. Жените издържат на много повече болести и умират по-малко. Тази тенденция започва още от раждането. Природата е предвидила това и затова на 100 момиченца се раждат 106 момченца (тоест вероятността да се роди момче е малко по-голяма от вероятността да се роди момиче). Момчетата обаче са с повишена смъртност спрямо момичетата и  затова в периода на половото им съзряване вече момчета към момичета са 1:1 Тази различна устойчивост към болестите продължава и след това и затова в напреднала възраст вече жените преобладават.

Защо? В природата в хода на еволюцията оцеляват тези гени които водят до създаване и опазване на потомството. От тази гледна точка мъжът е нужен само да създаде децата, докато жената трябва да ги износи, роди и отгледа. Тоест от еволюционна гледна точка с цел оставяне на потомство жената е нужна по-дълго отколкото мъжът.

Как? Жените, докато имат ежемесечен цикъл, са с редовна месечна кръвозагуба. Затова организмът им е пригоден към преодоляване на кръвозагуба. Когато една жена изкърви от нещо друго – например от язва или от рана, нейното тяло, свикнало с кръвозагубите, преодолява проблема, докато един мъж в тази ситуация може и да загине. Кръвта носи кислород и поради месечния си цикъл жените са по-издръжливи на липсата на кислород (на исхемия) спрямо мъжете. Кръвта, която жените губят с цикъла си, съдържа еритроцити, те съдържат хемоглобин, той съдържа желязо. Желязото е незаменим микроелемент, освен за хората, и за бактериите, които ни разболяват и за туморните клетки. Жените, понеже имат по-ниско желязо, поради ежемесечната му загуба, боледуват по-малко от инфекции и от тумори. Желязото е необходимо и за растежа на атеросклеротичните плаки и затова младите жени имат по-малко атеросклероза от младите мъже. Когато една жена навлезе в менопаузата  (цикълът й спре) вече смъртността й се изравнява с тази на мъжете.