Евроехо 10

 

От 6 до  9 декември в Прага се проведе Евроехо 10. Това е европейския ехокардиографски конгрес, който сега се проведе за 10-и път. Ехокардиографията е ултразвуково изследване на сърцето. То е безвредно и не боли.

Конгресният център в Прага

 

Изложбата на конгреса

 

Какво е новото в ехокардиографията,  което доминираше на този конгрес?

1. Днес активно се работи върху триизмерната ехокардиография. Съвременните ултразвукови апарати успяват да скенират сърцето на пациента триизмерно. Проблемът е как да го покажат на  лекаря върху днешните плоски екрани? Досегашният подход беше да се показва срез, който непрекъснато се върти и така ние схващаме дълбочината  на образа. Сега се предпочита да срезът да не мести, а да се използват светлосенки за да си представим дълбочината на образа. Дори често вече предните части се оцветяват в охра, а по-далечните – в синьо. Работи се върху бъдещи технологии при които лекарят носи очила (като в стереокиното), а апарата му показва сърцето триизмерно – например увеличено до размери метър на метър  на един метър пред очите на лекаря.

2. Следващата технология, която се налага се нарича тъканна доплер ехокардиография. Това означава, че нашата апаратура регистрира скоростите на движение на  стените на сърцето. Досега в кардиологията ние регистрирахме скоростите на движение на кръвта и нейното налягане и по тях съдехме индиректно за състоянието на сърцето. Тоест съдехме за причината, измервайки следствието. Сега вече директно измерваме движенията на сърцето.

3. Съвременните ехокардиографи са  вид компютри и всички тенденции в информационните технологии им се отразяват, например вече се появяват апарати които са с размери на лаптоп, от който излиза трансдюсер за изледване на сърцето. Обаче както един компютър, колкото е по-малък толкова е по-скъп, така и един ехокардиограф, колкото е по-малък, толкова е по-скъп.  Някои от моделите преносими малки ехокардиографи имат защита срещу удар и работят дори след като ги изпуснеш на пода (този SonoSite на снимката отдолу). Това го постигат и защото нямат твърди дискове, а са с недвижеща се памет (solid state memory).

Както при компютрите масово се налагат тънките LCD екрани, така и при днешните ехокардиографи тънките LCD екрани заместват старите обемни кинескопи. На снимката отдолу вдясно е по-евтин GE Vivid 3 с голям кинескоп, а вляво - GE Vivid 7 с тънък екран.

4. Следващата модерна технология е използването на контрастни вещества, които се вкарват с инжекция на ръката в кръвоносната система и правят сърцето много по-отчетно видимо с ултразвук. Това се нарича контрастна ехокардиография. Тя обаче е доста скъпа и дори в Европа се използва пестеливо.