Сънищата

Когато човек спи мозъкът му минава през две различни фази, които се редуват една с друга по няколко пъти на нощ. През едната фаза мозъчната активност е с бавни вълни, а през другата фаза – с бързи. Сънищата са през бързовълновия сън, а сомнамбулизмът (ходенето на сън)- през бавновълновия сън. Тоест сомнамбулите не сънуват нищо когато ходят нощем. Ходят с отворени очи. На сутринта нямат спомен за това, че са ставали на сън. Сомнамбулизмът не е болест, а състояние, което по-често се случва на млади хора.

По време на бързовълновия сън (по време на които са сънищата) из мозъка се движи огнище на повишена активност. Когато това огнище мине през мозъчните центрове командващи очните движения, очните ябълки на спящия започват бързо да се движат. Затова на английски бързовълновия сън се нарича REM – сън (от rapid eye movement). Тези движения се виждат от околните и за пръв път са описани в миналото от студент по медицина, които през нощно дежурство се е грижил за спящи деца. По време на бързовълновия сън терморегулацията изчезва – затова е по-вероятно човек да настине, ако студена вечер си легне изкъпан, отколкото ако не ляга да спи след банята.

Ако човек бъде събуден по време на сънуване, той има спомен за този сън, ако бъде събуден по-късно – не го помни. Затова, ако виждаме че малко дете по време на сън се мята и стене, вероятно сънува кошмар и е по-добре да не го будим – така на сутринта детето ставайки няма да помни кошмарния сън.

Някога са мислели, че сънят е един миг. Днес чрез регистриране на мозъчната активност се знае, че сънуването на дадено действие отнема толкова време, колкото трае това действие и на яве.

Голям пробив в тълкуването на сънищата прави Зигмунд Фройд с книгата си „Смисълът на сънищата”. Който прочете тази книга (тя е писана за немедици) и на нейна база анализира сънищата си, ще научи много за себе си, защото „сънищата са царския път към подсъзнанието”. Според Фройд когато в съня ни се появи друго лице, най-вероятно в това лице се крием самите ние. Според него сънищата са замаскирано осъществяване на потиснато, неизявено желание. Целта на тълкуването на сънищата е откриване на желаните мисли зад маската.