МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Депресията

 

Депресията е състояние на потиснат дух, меланхолия, отпадналост, съчетани с нарушение на апетита, съня и секса, липса на удоволствие от каквото и да било.

При по-леките депресии част от засегнатите са с понижен апетит и отслабват, а другата част са с повишен апетит и напълняват. При тежките депресии апетитът е потиснат. Част от засегнатите страдат от безсъние, а на останалите им се спи непрекъснато. Докато при есенната депресия обикновено е налице безсъние и понижен апетит, то при зимната депресия е налице сънливост и повишен апетит (тоест зимната депресия е състояние аналогично на зимния сън при животните).

Депресията засяга около 10 - 15% от хората, като в половината от тях се случва само за един път и никога не се повтаря. „Ако нещо се е случило веднъж, може никога да не се повтори. Ако се е случило два пъти - със сигурност ще има и трети.” - Паулу Куелю ("Алхимикът"). През настоящите зимни месеци, когато денят е къс и слънчевата светлина – по-кратка, депресиите зачестяват и затова сега говорим за тях. В скандинавските страни, където през зимата слънчевата светлина е още по-оскъдна, честотата на депресиите е още по-голяма. Количеството светлина около нас, рефлекторно действа върху епифизата и така контролира количеството мелатонин, който тя отделя.

В някои хора депресията е причинена от лекарства за нещо друго (например хлофазолина, най-евтиното лекарство за кръвно, във възрастните хора може да причини депресия), може да бъде проява на друга болест - например карцином (най-често на панкреаса).

Някои хора генетично са предразположени към депресия. Високото интелектуално ниво на пациента не го застрахова срещу депресия. Известни личности с депресивни периоди са Антъни Хопкинс, Елтън Джон, Самуел Бекет, Хали Бери, Клод Моне, Марлон Брандо, Кафка, Шестакович и много други.

Основният проблем при болните с тежка депресия са опитите за самоубийство (около 13% от болните с депресия се самоубиват). Жените по-често предприемат такива опити, но при мъжете тези опити са по-често успешни. Една от причините са различните средства – обикновено мъжете използват оръжие, например хладно, което причинява смърт, докато жените най-често посягат към хапчета, които се отстраняват със стомашна промивка. Най-често опити са самоубийства правят най-младите и най-възрастните – двата края на живота (така както от една маса с храна и напитки, най-лесно могат да станат тези, които още не са започнали да ядът и тези които са преяли). Самоубийствата са най-често в тези страни, където обществото не ги осъжда и порицава и затова общественото мнение е важно за тяхното намаляване.

Ако двама души имат един и същ миокарден инфаркт, но единият от тях е и с депресия от това, неговата прогноза и по-лоша.

Има ефикасни лекарства за депресия („хапче за смях”), които за 2 - 3 седмици дават резултат. Затова когато забележим, че човекът да нас е потиснат, е добре да го насочим към психотерапевт или психиатър. Призивите „стегни се” обикновено нямат резултат. Самите пациенти с депресия обикновено не търсят лекар, защото често всичко им е безразлично включително и собственото здраве.

 

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 14 декември 2007 г.