Контрацептивни средства

 

Най-популярното контрацептивно средство използвано от жените са противозачатъчните таблетки. Обикновено те са хапчата, които съдържат синтетични естрогени и синтетичен прогестерон.  Естрогените са женските полови хормони, а прогестерона е хормана на бременността. Те са 21 таблетки, които се пият всеки ден по горе-долу едно и също време. След това се прави една седмица пауза. През тази пауза идва менструалното течение на  жената. След това се пият пак 21 дена и т.н. Често опаковките съдържат 7 празни хапчета  и така  пациентката пие лекарството всеки ден в означения ред, без да прави паузи, и мензисът й идва по време на празните хапчета. Тези лекарства излъгват организма, че е бременен и в тялото на жената не се образува годна за оплождане яйцеклетка. Така жената не забременява дори да има редовни полови контакти.

Полезни или вредни са тези лекарства? Социалната полза е безспорно значима. Пациентките, които ги употребяват не забременяват и не им се налага да правят аборти по желание. При част от абортите понякога настъпват усложнения и жените остават трайно бездетни. Жените употребяващи противозачатъчни си спестяват този риск от усложнен аборт. Освен това в първобитното общество жените са били почти постоянно бременни, за да родят достатъчно деца, малка част от които да оживее през онези тежки години. Затова женският организъм е приспособен към много чести бременности. Противозачатъчните средства, имитирайки бременност, намаляват риска от рак на яйчниците и рак на матката.

Обаче хормоните в състава на тези таблетки водят до задръжка на соли и част от приемащите ги повишават артериалното налягане. Затова противозачатъчните са с рецепта. Правилно е лекарят, който ги изписва първия път, да измери артериалното налягане на пациентката и да и ги предпише, само ако то е нормално. При контролен преглед за изписване на поредните опаковки пак се измерва налягането, и ако то се е повишило на жената се предлага да премине на друг метод за контрацепция – например спирала. Няколко месеца след спиране на противозачатъчните, повишеното от тях артериално налягане се нормализира. При нужда се изписват антихипертензивни лекарства – обикновено АЦЕ инхибиторите (еналаприл, каптоприл и др.) не помагат , а се получава ефект от спиронолактон.

Другият страничен ефект на хормоналните таблетки, е че повишават риска от тромбози по кръвоносните съдове и затова не се изписват на жени със склонност към образуване на съсиреци в съдовете. Цигарите имат  същия страничен ефект и затова комбинацията от противозачатъчни и тютнопушене е много вредна, особено при жени над 35 години,  особено ако са и пълни (хората с наднормено тегло имат по-висок риск от тромбози).

В резюме – да се ползват ли? Зависи от конкретната пациентка. Младо, здраво момиче без никакви болести, водещо редовен полов живот е  по-добре да ги ползва. Жена след 35 години, с наднормено тегло, особено ако пуши, не трябва да пие такива таблетки.

При мъжете най-често употребяването противозачатъчно средство са презервативите. В старите времена те са се правели от животински черва, после от гума, а днес – от латекс. Как се избира презерватив? Тези, които са овлажнени облекчават половия акт, понеже влажното им покритие действа като смазка и те се предпочитат при жени, при които акта е болезнен. Презервативите с грапава повърхност осигуряват по-голямо  дразнене и се предпочитат при жени търсещи по-силна  стимулация. Покритите със  спермицидни вещества са най-сигурни понеже тези вещества убиват сперматозоидите и намаляват риска от забременяване при евентуално спукване на латекса. Презервативите се продават без рецепта, понеже тяхната употреба е силно препоръчителна – те намаляват риска от венерически болести, включително и СПИН.