МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Компютърни новини

 

от 12.10.10г.

Nokia  пусна в продажба  новия си флагман N8 (с 12 мегапикселова камера). Първите отзиви за камерата са лоши - само мегапикселите не стигат!

от 24.8.10г.

Въпреки че Nokia 5800 XpressMusic е на пазара от 2008 г., Nokia продължава да осигурява поддръжка за устройството и август 2010 г. пусна поредния update -  версия 51.0.006 на софтуера му.

от 2.7.10г.

След 3D телевизорите и мониторите идват и триизмерните фотоапарати. Nindendo пуска игрова конзола с 3D монитор, който работи без очила и с вграден 3D фотоапарат (за което естествено са нужни 2 обектива). За повече информация тук.

Sony обяви, че негови налични фотоапарати (с един обектив), чрез актуализиране на фирмуера им, започват да снимат 3D. За повече информация тук. Може би единственият обектив се върти.

от 7.6.10г.

Apple официално обяви своя нов iPhone 4 - ще е с метална рамка, която изпълнява ролята и на антена, стъклен гръб (нов тип яко стъкло), дебел 9,3 мм, екран 640 на 960 пиксела с контраст 800:1 (4 пъти повече от досегашните модели), памет 16 и 32 Gb, камера 5 мегапиксела, записваща HD видео, втори микрофон за активно заглушаване на околните шумове.

от 11.5.10г.

Самсунг вече обяви за корейския пазар първия GSM с екран, показващ триизмерно изображение, виждащо се без използване на специални очила. Моделът е Samsung W960 AMOLED 3D. Моторола също подготвя GSM с такъв екран (Motorola MT810) за световния пазар.

от 20.4.10г.

Въпреки че Nokia 5800 XpressMusic е на пазара повече от 16 месеца, Nokia продължава да осигурява поддръжка за устройството и от днес притежателите на устройството могат да инсталират версия 50 на софтуера му. Промените са сериозни, още повече, че идват от модели от по-висок клас като Nokia N97 mini. След като предходния ъпдейт добави кинетично превъртане в списъците, новия включва екстрата навсякъде в телефона, дори и в основното меню. Сред другите промени са нова версия на браузъра, която също поддържа кинетично превъртане и автоматично се отваря в пълен екран, нов вариант на музикалния плеър, който сега прилича на този в X6 и N97 mini, нови версии на OVI Sync, OVI store, OVI Music и OVI contacts и включване на функцията Lifecasting, която работи с новата безплатна версия на Nokia Maps.

от 11.3.10г.

На японския пазар вече са първите монитори, показващи триизмерно изображение без очила. Засега са скъпи - екран с диаметър под 20 см. е над 1000 долара. Всяка точка от екрана е изпъкнала микро леща, която изпраща различна светлина в различните посоки. Така до двете ни очи достигат различни лъчи и мозъкът ни генерира триизмерното изображение. Скоро се очакват първите японски и корейски GSM-и с такива екрани.

от 1.2.10г.

Apple пусна свой таблет, наречен iPad. Той е на практика iPot Touch с размерите на стандартна книга (" XXL iPot", "iPot на стероиди"), но без GPS в него. На екрана му (цветен, сензорен, 1024 на 768) вървят всички приложения за iPhone и iPot (без тези които изискват GPS), без нужда от никакво модифициране. Върху екрана може да се извика софтуерна клавиатура, но на практика таблетът не е за текстобработка. Няма слот за карти, няма сменяема батерия, няма USB, няма многозадачна работа (multitasking), има Wi-Fi и Bluetooth. Естествено в бъдеще Apple ще пусне следваща по-усъвършенствана версия. Конкурент е на Reader на Sony и на Kindle на Amazon, чиито екрани са от електронна хартия, която е само черно - бяла, но не дразни очите. Google май също се готви да пусне свой таблет.

от 24.1.10г.

Nokia  направи напълно безплатна както пешеходната, така и автомобилната гласова навигация с Ovi Maps (сега така се казва GPS-а в телефоните на Нокия). Картите могат да бъдат заредени както през мобилната мрежа или Wi-Fi, така и през компютър за всички, които искат да спестят пари от трафик на данни. Така навигацията с Nokia става по-изгодна от  навигацията с Google, която изисква постоянна връзка с интернет за изтегляне на карти. Освен навигацията, Nokia прави безплатни и пътеводителите на Lonely Planet и Michelin, които могат да се разгледат направо в Ovi Maps. Новата версия на приложението вече е достъпна за около 10 устройства, включително и Nokia 5800, но постепенно ще бъдат добавени и други - например потребителите на N97 ще могат да се възползват от безплатната екстра от 28 януари, когато тя ще бъде пусната като част от нов софтуерен ъпдейт. Очаква се скоро и версия за Nokia N900. От март приложението ще е интегрирано във всички нови телефони на Nokia с GPS приемник, като в същото време ще бъдат предварително инсталирани и местни карти.
-------------------------------------------

Nokia пусна дълго очаквания upgrade на фирмуера на Nokia 5800 - версия 40.0.005. С него по-евтиният Нокиа 5800 вече има  кинетично скролиране (както скъпия iPhone на  Apple). Голям е 141 мегабайта. Добавена е и функция за автоматично превключване на виртуалната клавиатура от QWERTY в буквено-цифрова и обратно при завъртане на телефона. Картите на вградения GPS се изобразяват и при вертикално и при хоризонтално положение на телефона. Има и работещ Help на български.

За да проверите коя е Вашата версия, наберете *#0000# . Ако версията Ви е по-стара, когато сте в Wi-FI покритие, след *#0000# натиснете Опции и от там изберете Проверка за актуализации. Телефона сваля  141 Mb и актуализира фирмуера си за няколко минути до последния. Ако сте в Wi-Fi покритие тези 141 Mb няма да ви струват нищо. Ако нямате такава такава работеща интернет връзка, телефона може да ги свали през мобилния Ви оператор и тогава тези 141 Mb ви струват според тарифния Ви план. Ако това Ви е скъпо, можете безплатно да обновите фирмуера си през Nokia Software Updater, който е част от Nokia PC Suite - свързвате компютъра си с Интернет, а телефона с кабел към компютъра. Това важи и за актуализациите на софтуера на всички съвременни Нокии.

от 5.1.10г.

На 5 януари 2010 Google официално обяви свой GSM, под името Nexus One, с който ще се конкурира с  iPhone на Apple

от 21.12.09г.

Вече се появиха първите настолни часовници, които разпознават глас. Сверяват се като им кажеш, колко е часът.
-----------------------------------------------
Google Goggles
e ново приложение за мобилни телефони с операционна система Android (вече се продават и у нас). Ако снимате с телефона си сграда, картина, книга и др. приложението извършва интернет търсене за заснетия обект. Например ако снимате корицата на книга получавате къде се продава тази книга online и колко струва, обзори за книгата, биографията на автора в Wikipedia. Ако снимате сграда в непознат град - коя е тя. Засега приложението не работи достатъчно добре с храни и коли, но Google продължават да го усъвършенстват.

от 25.10.09г.

Nokia пусна поредния нов минимален upgrade на фирмуера на Nokia 5800 - версия 31.0.101. Засега е достъпен за качване на телефона само през компютър чрез Nokia Software Updater. Подобрява бързината на откриване на сателити при ползване на GPS, качеството на снимките правени на тъмно, както и отстранява бъгове на предните версии (неточна аларма, самозатваряне на броузъра и др.). Все още няма кинетично скролиране на менютата, контактите и основния екран.

от 15.09.09г.

Nokia пусна нов фирмуер за Nokia 5800 - версия 31.0.008, засега достъпен за качване на телефона само през компютър чрез Nokia Software Updater. Подобрява бързината на отваряне на менютата, по-точно разпознаване на докосването на екрана и нова версия на вградените карти за GPS (вече ги наричат Ovi Maps). Тези карти за по света са добре, но за в България са смешни - магистрала Тракия свършва на Плодовитово, участъка от магистрала Струма не съществува и т.н.

Apple пусна нов софтуер за iPhone - OS 3.1 в който за пръв път се появи работеща българска клавиатура - тя е само фонетична, няма по БДС. Новият софтуер бе представен от завърналия се на работа, след дълги болнични, Стив Джобс.

от 29.07.09г.

Nokia 5800

Последните дни на юли Нокиа  пусна за телефона Nokia 5800 нова версия  на фирмуера  30.0.011. Тази нова версия добавя само стабилност и надеждност на телефона, а почти не прибавя нови функции (stability update). За да проверите коя е Вашата версия, наберете *#0000# . Ако версията Ви е по-стара, когато сте в Wi-FI покритие, след *#0000# натиснете Опции и от там изберете Проверка за актуализации. Телефона сваля около 4 Mb и актуализира фирмуера си за няколко минути до последния. Ако сте в Wi-Fi покритие тези 4 Mb няма да ви струват нищо. Ако нямате такава такава работеща интернет връзка, телефона може да ги свали през мобилния Ви оператор и тогава тези 4 Mb ви струват според тарифния Ви план. Ако това Ви е скъпо, можете безплатно да обновите фирмуера си през Nokia Software Updater, който е част от Nokia PC Suite - свързвате компютъра си с Интернет, а телефона с кабел към компютъра. Това важи и за актуализациите на софтуера на всички съвременни Нокии.

от 1.07.09г.

Apple пусна своя iPhone 3G S - отново няма български език, отново Apple store не приема български заявки, което доказва, че всички продавани в България АйФони не са легални...

от 1.06.09г.

1) Майкрософт пусна своята нова търсачка на адрес www.bing.com

2) До края на годината Гугъл ще пуснат нов вид e-mail комуникация. Можете да видите превю  на адрес http://wave.google.com/

от 5.05.09г.

1) Nokia 5800 XM става постепенно един от най-популярните GSM телефони в страните, където латиницата не е основна азбука (Русия, Китай... ). Екранът му е сензорен и върху него се появява клавиатура с родните букви (в България по БДС). Плюс вграден GPS чип. Понеже е тесен, може да се ползва само с една ръка (за разлика то iPhone, който изисква две ръце). Цена в България понастоящем около 600 лв.
2) Взаимодействието с компютър (за редактиране на контактите, писане на
SMS-и, архивиране и др.) става, както при всички Нокии, чрез Nokia PC Suite, който има нова версия 7.1.26.0

3) Последната версия на фирмуера му е 21.0.025. За да проверите коя е Вашата версия, наберете *#0000# . Ако версията Ви е по-стара, когато сте в Wi-FI покритие, след *#0000# натиснете Опции и от там изберете Проверка за актуализации. Телефона сваля около 4 Mb и актуализира фирмуера си за няколко минути до последния. Ако сте в Wi-Fi покритие тези 4 Mb няма да ви струват нищо. Ако нямате такава такава работеща интернет връзка, телефона може да ги свали през мобилния Ви оператор и тогава тези 4 Mb ви струват според тарифния Ви план. Ако това Ви е скъпо, можете безплатно да обновите фирмуера си през Nokia Software Updater, който е част от Nokia PC Suite - свързвате компютъра си с Интернет, а телефона с кабел към компютъра. Това важи и за актуализациите на софтуера на всички съвременни Нокии.
4) Безплатен софтуер за Nokia 5800 има на този английски, руски и български сайт.

от 29.12.08г.


Dell пусна портативен прожектор за презентации в малки работни групи

от 24.11.08г.

Управление с жестове (изпратено от д-р Тихомир Сотиров)

от 08.09.08г.

Google пусна безплатно нов броузър Chrome – кошмарът на Бил Гейтс. Дългосрочната цел е да си купуваме евтин компютър например с безплатен Линукс и пускайки безплатния Chrome да имаме функционалността на актуална операционна система. Затова този броузър няма рамки и има application mode при който Web услуги като Gmail или Google Docs изглеждат като приложения на нашия компютър. Има и анонимен режим (функция „Инкогнито“), при който не се запаметяват никакви следи за посетените страници (освен за порно, става и за много други цели...).

от 25  август  08г.

Google Maps вече имат и добра безплатна версия за България за мобилни телефони с GPS - в картите  имената на населените места и улиците са на български с кирилица. За еднопосочните улици в големите градове е означена и посоката. Проблемът е, че свалянето на картите генерира трафик, тоест ако не сте в WiFi покритие, това се отразява на месечната Ви сметка към мобилния Ви оператор.

------------------------------

Компютърна новина - multi-touch hologram, изпратена от д-р Тихомир Сотиров

------------------------------

Google Maps напоследък имат значително подобрение за България. Има вече включени добри карти за много от големите български градове, като пътищата могат да се видят върху физическа карта или върху сателитни снимки.

от 21 юли 08г.

Mozilla Firefox вече е наличен във версия 3.0.1 и в момента е най-добрият броузър, защото   е по-бърз и по-сигурен от останалите.

от 2 юни 08г.

iGoogle e безплатна услуга, която ви позволява да си създадете своя начална страница, която виждате само Вие. На нея можете да разположите актуализиращи се автоматично новини в интересуващата Ви област, текуща прогноза за времето в нужния Ви град и мн. други.

от 27 април 08г.

Ако в "Земята на Гугъл (Google Earth)" в слоевете (Layers) отметнете квадратчето пред Weather ще видите времето в момента във всяка точка по света и у нас.

от 17 март 08г.

"Календарът на Гугъл" - gCalendar  е  начин за планиране на бъдещите срещи. Позволява ми да планирам времето си на голям екран, независимо от чий компютър се свързвам,  и ми праща безплатни SMS-и на български предварително за да ми напомня за поетите ангажименти. Ако вече сте свикнали да ползвате Microsoft Outlook, то можете да настроите gCalendar автоматично да се синхронизира с Вашия Outlook.

от 25 февруари 08г.

"Земята на Гугъл" е програма, чрез която можете да видите сателитни снимки на всяка точка от земята (вижте това например). Когато отивам на непознато място (непознат квартал, непознат град...), поглеждам предварително. Разумно е да си я инсталирате!

от 28 януари 08г.

Микрософт е в сериозна криза:
1. Вече
Internet Explorer не е най-добрият броузър, защото  Mozilla Firefox е по-добър.
2. Най-добрият MP3 плейър не е Zune на Микрософт, а е iPod на Apple.
3. Новият лаптоп
Air на Apple има touchpad, който разпознава допира на два пръста едновременно (както iPhone). Това позволява само с пръсти снимките да ги увеличаваме (като раздалечим двата пръста), намаляваме (като приближим двата пръста един към друг), да ги завъртаме и др.
4. Новите дистрибуции на
Linux са по-добри от Windows Vista за ефективна работа (освен че се безплатни).

от 12 ноември 0.

Yahoo Widget позволяват направо върху десктопа да имате всичко нужно - вярна прогноза за времето за нужния ви град, календар, часовник и т.н. По-добри са от аналогичните на Гугъл.