Болести на цивилизацията

 

Има няколко болести, които се превръщат в епидемия в съвременния свят. Това са високото кръвно, наднорменото телесно тегло, захарния диабет тип 2. Всяка следваща година в света има все повече болни от тези болести, и като абсолютен брой и като процент от всички хора. Всяка следваща година тези болести засягат все по-млади хора. Например, ако вашата баба е имала високо кръвно след 55-тата си година, вашата майка е повишила артериалното си налягане след 45, Вие вероятно ще станете хипертоник на 35 години.

Защо тези болести се разпространяват така лавинообразно? Причината е, че човешките гени са приспособени оптимално към условията на първобитния живот. Който човек е бил приспособен към дивия живот е оцелявал и е оставял потомство, което носи неговите гени. Който не е бил приспособен към първобитните условия е загивал, не е оставял потомство и неговите гени са изчезвали. Най-трудно достъпни тогава са били храната и солта. Тези хора, чийто метаболизъм е бил такъв, че да не губят солта от тялото си, да не я отделят много в телесните си течности, са оживявали до следващия момент, когато отново ще имат достъп до сол. Затова природата е направила солта да придава вкус –намери ли се нещо солено, то трябвало в първобитния свят задължително да се изяде, защото не се знае кога следващ път ще има източник на сол.

Най-старото обработено злато в света  е намерено във Варненския неолитен некропол. Датират го от 4200 до 5000 години преди Христа – тоест то е по-старо от Асирия и от Египет.  Защо точно Варненския регион? Защото там е Провадия – мястото, където има находища на каменна сол. Солта тогава е била по-скъпа от златото. Живеещите там хора са били богати със солта си и златото е било само външна проява на истинското им богатство.

От тогава насам човешката еволюция е почти спряла. Колко деца ще имаме ние с Вас зависи не толкова от гените ни, колкото от културни, образователни и социални причини. Затова днес нашите гени са почти същите, като на първобитните хора. Хората, които днес повишават кръвно са хората, които са идеално адаптирани да живеят почти без сол. Тези хора днес обаче са заобиколени отвсякъде със достатъчно подсолени храни. Тази готварска сол постъпва в тялото им, техния метаболизъм я задържа и така повишават кръвното си налягане.

Аналогично хората с наднормено тегло са били приспособени към липсата на храна в далечното минало. Техните хранителни навици им диктуват срещнат ли храна, да я погълнат, защото не се е знаело кога следващ път отново ще имат храна. Затова хората с наднормено тегло могат да издържат дълго без храна, ако около тях няма такава, но не могат да издържат да гледат храна, без да си вземат от нея.

Хората, които днес са диабетици са били идеално приспособени към древния живот без храна и без захар. В нацистките концлагери последни са умирали от глад диабетиците. В днешните условия на излишък на храна, мазнини и захари тези хора развиват диабет.

Съвременните препоръки за здравословен живот са опит да се наподоби този стар човешки начин на живот – днес лекарите препоръчваме повече движение, по-малко готварска сол и захари, по-малко животински мазнини, повече плодове и зеленчуци. Това е начинът на живот, към които нашите гени са приспособени.