Спрете цигарите!

Няма нищо по-лесно от това да спрете цигарите. Аз лично съм го правил над сто пъти.

Марк Твен (1835–1910)

Настоящата поредица от статии е предназначена за хора, които не са медицински специалисти, и не искат да бъдат такива, а ги интересува само как да живеят по-дълго и по-здрави. Всяка една статия е посветена на едно Ваше действие, което съгласно съвременните научни данни, удължава живота. Целта е да Ви накарам да го предприемете.

Цигарите са канцерогенни (причиняват рак). Такива са защото са едновременно и мутагени и имуносупресори. Мутагените са вещества причиняващи мутации - нарушения в генния апарат на клетките , а някои мутации водят до безконтролно размножаване на клетките. Имуносупресорите потискат имунната система, която се бори както срещу инфекциите, така и срещу това неограничено клетъчно деление. Понеже тютюнопушенето потиска имунитета, понякога е възможно автоимунните заболявания (болести, дължащи се на свръхактивиран имунитет), като например бронхиалната астма, да се влошат при спирането му.

Въпреки, че пушачите обикновено ги плашат с рака на белия дроб, най-често те умират преждевременно от сърце, а не от рак. При тях е повишен рискът от стеснение и запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до миокарден инфаркт, внезапна смърт, мозъчен инсулт, нарушено кръвоснабдяване на крайници.

Тютюнопушенето е класов феномен – колкото един човек е по-богат и по-високо образован, толкова е по-малко вероятно да пуши; и обратно – по-бедите и необразовани по-често пушат. Пиша това, не за да Ви обидя, ако пушите, а за да Ви накарам да спрете.

Желателно е да прекратите тютюнопушенето напълно, а не само да намалите цигарите. Най-често хората, които само са намалили изпушените цигари дневно, рано или късно се връщат към стария брой. Някои се утешават, че минималното пушене е невинно. За съжаление това не е така. Дори 1-2 цигари дневно повишават значително риска от сърдечно засягане. Нещо повече, дори пасивното пушене (вдишването на чужд цигарен дим) е вредно.

След като прекратите цигарите е вероятно леко да напълнеете. Но въпреки това ги откажете– спирането на цигарите ще подобри здравето Ви повече, отколкото ще ви навреди покачването на килограмите. По отношение на подържане на теглото – вижте съответната статия от настоящата поредица.

Това, че сте пушили дълго, не означава, че вече няма смисъл да спрете. Никога не е късно – когато и да откажете цигарите, вашият сърдечно - съдов риск през следващите години плавно намалява.

За спиране на тютюнопушенето се използват следните похвати:

  1. Поставяйте си цел да не пушите поне само един ден. Казвайте си “Става дума само за днес.” На следващия ден, ако можете, си поставете същата цел.
  2. Намерете си приятел или познат, с когото заедно да отказвате цигарите. Колективно е по-лесно, защото ще се подкрепяте взаимно.
  3. Стремете се да нямате под ръка цигари.
  4. Решете предварително какво ще си купите със спестените пари.
  5. Научете се да пренасочвате вниманието си. Когато Ви се допуши, започнете да правите нещо друго. Обикновено силното желание трае само няколко минути и след това преминава.
  6. В някои случаи при дългогодишни тежки пушачи се налага в първите няколко месеца след прекратяване на тютюнопушенето употреба на препарати съдържащи никотин, за да се преодолее физическата зависимост. Това са например дъвки или “лепенки”, които докато са залепени, отделят никотин през кожата.
  7. При неуспех, не се отчайвате, а опитайте отново за пореден път, докато успеете.

Така че, както е писал Гьоте: “Започнете сега!”

Д-р Сотир Марчев