МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Кафето и здравето

 

Кофеинът, основната действаща съставка на кафето, е активното вещество и в другите най-популярни съвременни напитки – чая, колата и какаото. Тъй наречените енергийни напитки се базират главно на високи дози кофеин. Съдържа се и в черния шоколад. Повечето комбинирани обезболяващи  таблетки, съдържат в себе си и кофеин защото той засилва действието на аналгетиците.

Кофеинът отговаря на критериите за слаб наркотик – причинява удоволствие, бодрост, към него има привикване и ако внезапно прекъснем ежедневната му употреба се чувстваме зле (абстинентен синдром), който най-често се изразява в главоболие и сънливост. При употребата му се получава нещо като параграф 22 – ние използваме кофеин поради липсата на сън, една от причините за която е именно кофеинът.

Обаче нормалната му употреба (една-две, максимум три чаши кафе дневно) не е свързана с някакви неблагоприятни здравни ефекти. Основният проблем при повечето ми сърдечно – болни пациенти е необоснованият страх от него. Независимо дали сте прекарали инфаркт, дали имате високо кръвно или ритъмни нарушения, една - две чаши дневно (ако вече сте свикнали с тях) не могат да ви навредят. Повишаването на кръвното от кофеина е само временно. Редовната му употреба не учестява пристъпите от предсърдно мъждене.

Кофеинът не се препоръчва на деца и бременни и в комбинация с големи спортни натоварвания, както и на хората, които не го понасят.

Кафето става популярно след индустриалната революция, при която дневният режим обусловен от редуването на светлия ден с тъмната нощ е заменен с дневен режим подчинен на часовника. Хората, които трябва да стават рано, които дават нощни дежурства, не биха могли без кафето. От неговата употреба могат да се лишат само тези, които работят само денем. Това, че водата за приготвяне на кафето се кипва, пречи с него да се предават зарази. При дълги полети със самолет е уместно няколко дни преди полета да не употребяваме кофеин (така чувствителността ни към него се повишава) и след като пристигнем в другия часови пояс да започнем употребата му по време на тамошната сутрин на светло. Така по-бързо пренастройваме биологичния си часовник.

Кафето съдържа вещества, които повишават холестерола (дитерпени). Тези вещества се задържат от хартиения филтър при правене на кафе. Затова за всички с висок холестерол е за препоръчване такова кафе (преминало през хартиен филтър), а не например турско кафе.

Кафето е диуретик – тоест то кара организмът ни да отдели повече вода, отколкото има в него. Затова е правилно кафето винаги да се сервира с чаша вода или друго безалкохолно. В заведенията в съседните ни страни (Гърция, Македония) това  се подразбира и келнерът винаги носи с кафето и чаша вода.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 3 юни 08 г.