Безсънието

 

Подходящи съвети за борба с безсънието са:

  1. Преодолейте проблемите си!

Най-често безсънието не се дължи на проблем със съня, а на проблеми през деня. Да обвиняваме съня си за лош, ни е извинение да не признаваме през себе си за проблемите си. Решението на проблема безсъние е решението на дневните си проблеми, или по-точно изолирането им.

  1. Не се безпокойте!

Безсънието е един напразен страх. Нашето тяло знае от колко сън има нужда и си го взема! По времето което човек си мисли, че лежи буден в леглото  има „микроспанета” – заспивания за по няколко секунди, които вършат своята работа.

  1. Ограничете дневния сън!

Една от честите причини за безсънието през нощта е дневния сън. Не е уместно човек да спи през деня повече от половин час.

  1. Създайте си уютни условия за сън!

Ако причината за трудно заспиване е външен шум е уместно смяна на дограмата с нова със стъклопакет. Ако причините е неудобно легло е уместна покупката на нов матрак – предпочетат се тези, които не се деформират трайно под тялото на спящия (обикновено матраците с пружини са такива).

  1. Лека храна на вечеря!

Ако човек преяде преди лягане, това му тежи и спи по-лошо. Ако не вечеря въобще може да се събуди от глад. Затова оптималното поведение е лека вечеря. Желателно е и да се избягват тежки храни преди лягане. Добре е от храненето до лягането да има  повече време, за да се придвижи храната от стомаха към червата и да няма опасност да се връща от стомаха в хранопровода и  да причинява „киселини”  (руфлукс езофагит).

  1. Разходка преди лягане.

Физическата умора подпомага заспиването, за разлика от психическата умора, която пречи на заспиването.

  1. Билки

Чай от липа, и от лайка подпомага заспиването. Желателно е чаят да не е прекалено топъл, защото горещите течности действат събуждащо.

  1. Чаша мляко за сън

Млякото съдържа аминокиселината триптофан, от която се произвежда серотонин  - един от медиаторите на съня.