Топлите минерални  бани

 

За кого са подходящи:

  1. Млади хора със спазми на кръвоносните съдове. Например на някои млади момичета ръцете им внезапно побеляват и понякога дори посиняват поради спазъм на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват крайниците. Това им се случва по-често, когато времето и студено. Тази болест се нарича Синдром на Рейно. Топлината и топлите бани разширяват кръвоносните съдове и състоянието на тези хора се подобрява.
  2. Хора с хронични инфекциозни заболявания. Топлината стимулира имунитета (затова при инфекции организмът ни целенасочено повишава телесната температура). Подобреният имунитет подпомага оздравяването.
  3. Хора със ставни заболявания. Тези хора извън водата се движат трудно, защото ставите им носят тежестта на тялото им. Във вода по закона на Архимед, ставите им се отбременяват и могат по лесно на бъдат раздвижвани.

 

На кого пречат топлите бани:

  1. Възрастни хора с атеросклеротично увредени кръвоносни съдове. Тези хора имат болки в крайниците, защото стеснените от атеросклероза съдове не могат да доставят достатъчно кислород на тъканите. Топлината ускорява всички химически реакции, включително и биохимичните. Топлите бани повишават по този начин метаболизма и повишават нуждите от повече кислород. Атеросклеротично променените съдове обаче са твърди, склеротични и не могат да се разширят от топлината и не доставят повече кислород. Така несъответствието между кислородни нужди на тъканите и недостатъчната доставка на кислород се задълбочава.
  2. Хората с тежък диабет имат нарушена сетивност и не могат да преценят температурата на водата. Затова има опасност да се изгорят жестоко.