МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Как Западът се пребори с тютюнопушенето

 

Спирането на цигарите е най-изгодният начин за подобряване на здравето от гледна точка на „цена – ефект”. За съжаление в България 52% от медицинския персонал пуши. Така нашата страна е част от цялата Източна Европа, където тютюневите компании предислоцират продажбите си поради липса на строги регулации или тяхното неспазване. В почти всички наши заведения се пуши, въпреки че дори и на пушачите им и по-приятно да бъдат в незадимени помещения.

Опитът на развитите западни демокрации за ограничаване на  тютюнопушенето на обществени места сочи че:

  1. Най-ефикасни са се оказали не призивите и лозунгите, а глобите.
  2. Глобяват се не конкретните пушачи, а собствениците на заведенията и другите обществени места, в които е допуснато да се пуши. Тяхна работа е да се справят с клиентите си.
  3. Не е важен толкова размерът на глобата, колкото нейната неизбежност. Важно е да няма случаи при които в дадено заведение да се пуши и съдържателят да не е глобен.
  4. Кампанията за ограничаване на тютюнопушенето на обществените места печели когато бива подкрепена от обществени фигури с голям личен авторитет.
  5. Западното общество издигна лозунгът „Не гласувайте за политици, които пушат!” Водещи западни политици се стараят да не пушат, защото това сериозно ще навреди на имиджът им.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 12 февруари 08 г.