Алкохолът и здравето

 

1. Съвременните препоръки за алкохола са: „Ако пиете много – намалете употребата му! Ако не пиете – не започвайте! Ако пиете малко – засега не е нужно да променяте нищо!”

2. Алкохолната индустрия печели милиарди и заделя от тях милиони долари за реклама на алкохола. Никой не може да я победи. Нито хан Крум, изкоренявайки лозята, нито американските президенти въвеждайки Сухия режим са успели да се преборят са алкохолизма (засега само пророка Мохамед има някакви резултати). Затова, слушайки за „ползите” от алкохола, винаги трябва да се има предвид, че много от тези проучвания са индиректно финансирани от акционерите на компаниите произвеждащи алкохол. Акцизът върху алкохолът е съществено перо в приходите на всяка една държава, и тя не би желала да се лиши от тези пари.

3. Пристрастяването към алкохол е генетично. Ако дете на алкохолици бъде осиновено като много малко от родители, които изобщо не употребяват алкохол, най-вероятно в това отношение детето ще прилича на истинските си родители, а не на осиновителите.

4. Алкохолът е безспорен карциноген (вещество причиняващо рак) за хранопровода и стомаха (върху тях той въздейства веднага след употреба), за черния дроб. В жените повишава риска от рак на гърдата. Рискът от рак се увеличава особено много в тези хора, които освен че пият и пушат.

5. Разводът, безработицата, домашното насилие, малтретирането на децата, нещастните случаи у дома, по пътя и на работното място са малка част от страничните ефекти на алкохола.

6. Единствено при болните с ИБС (засягане на коронарните съдове на сърцето) малки дози алкохол намаляват малко риска от инфаркт – алкохолът увеличава добрия холестерол (HDL-холестеролът), намалява слепването на тромбоцитете (тези кръвни клетки, които образуват съсиреците, причиняващи инфаркт) и има лек противовъзпалителен ефект (намаляват С-реактивния протеин). Затова хората с повишен риск от инфаркт ги оставяме да употребяват ниски дози алкохол, ако досега са пили. Тези които не пият не ги съветваме да почват, какъвто и да е рискът от бъдещ инфаркт. Ниска доза при мъжете означава едно – две питиета дневно (под питие разбираме халба бира, или малка ракия или чаша вино). При жените и дребните хора – едно питие дневно. При дребните хора е едно защото ефекта на алкохолът се отчита на килограм телесно тегло. При жените – не повече от едно питие дневно поради повишаването на риска от рак на гърдата.

7. Алкохолът е доста калоричен и способства за напълняване. Той и повишава апетита и затова се предлага в началото на храненето като аперитив. Потиска метаболизма и така по-голяма част от приетата храна се трансформира в мазнини.

8. Винопроизводителите засега водят във финансирането на рекламната си кампания и затова много хора предпочитат червеното вино, но сериозни научни доказателства няма.