МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Климатиците и здравето

Ползата от климатиците:

  1. Климатиците са част от съвременния живот. Днес те не са лукс, а необходимост. Те помагат да се намалят топлинните удари, автоклиматиците помагат на шофьора да се чувства по добре и да шофира по-сигурно. Така те спасяват човешки животи.
  2. Филтрите в климатиците задържат много алергени и така страдащите от сенна хрема (това е алергия към хвърчащите семена на тревите) се чувстват по-добре и имат по-малко пристъпи.
  3. Филтрите в климатици спомагат за подържане на по-чист въздух в операционните. По-ниската температура в операционните намалява разпространението на бактериите.

 

Вредата от климатиците:

  1. Не добре работещите климатичните системи с евтини некачествени филтри са източник на бактериални зарази. Съществуват микроорганизми, които се размножават вътре в климатиците. Такава е например бактерията Легионела пнемоние, която причинява пневмония с висока смъртност.
  2. Преминаването на хората от топлата околна среда в изстудената от климатика вътрешна среда е стрес за тялото и причинява разболяване. Поради това хората, които работят в офис сгради с климатици по-често имат УНГ проблеми и по-често ползват болнични.
  3. Когато струята студен въздух бие върху вас, тя може да ви причини неврит или артрит (тоест "да се схванете").

 

Балансът:

  1. Трябва да се опитваме да ползваме климатика само когато наистина не можем без него. Това освен че пести ток у дома и бензин в колата е и по-здравословно. В сградите най-добре е когато на човек му е студено да се завива, а когато му е топло да си отваря прозореца. Добре е колата да я паркираме на сянка, или с по-малкото й стъкло към слънцето, да ползваме сенник и по-рядко да включваме климатика.
  2. Климатика не трябва да се настройва на много ниска температура, защото голямата температурна разлика между студеното вътре и топлото отвън разболява. В САЩ има закон който забранява в държавните сгради температурата да се понижава с климатик повече от 78 градуса по Фаренхайт (тоест 25,5 градуса по Целзий) – това освен че спестява пари на данъкоплатците е и по-здравословно.
  3. Настройте струята студен въздух да не бие върху вас, а другаде
  4. Грижете се редовно за филтрите в климатика, съгласно инструкцията на Вашия апарат.

 

 

 

Copyright (C) 2007-8

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7