Тапети  

Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

Една от каменните реки (морени) на Витоша над хижа Селимица

 

Този мост над Струма в с. Невестино е построен през 1470 година по нареждане на везир Исак паша. Мостът е проходим и днес и за леки коли и за тежкотоварни камиони (по него минава днешния път Благоевград - Кюстендил). Според легендата е толкова здрав, защото в основите му е вграден човек - невеста Струма. От това идва и името на селото - Невестино, и името на моста - Кадин мост.  Турските мостове се разпознават по това, че са остри в средата, докато римските са плавна дъга.

Църквата "Света Петка" в Рупите, построена от Вангя през 1994 г.

Рупите, където е църквата на Вангя (отзад в дясно на снимката) са езерца (отпред на снимката) от топли минерални извори, които се оттичат в река Струма. В миналото болните са лежали в тях, за да оздравеят (топлата вода и вдишваните топли пари разширяват повърхностните кръвоносни  съдове под кожата и по лигавиците  и така локалните защитни сили се увеличават). Рупите са в средата на Кожух планина,  която е конус на изгаснал вулкан.

Църквата на Земенския манастир (недалеч от Кюстендил), заедно с Боянската черква в София, са от малкото оцелели до днес старобългарски черкви. Сградата й представлява куб, в средата на който е вмъкнат цилиндър за купол.

Дърво в снега. с. Илинденци, март 2009 г.