МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Тест на ехокардиографския апарат Vivid i на General Electric

 

Имах възможност да тествам ехокардиографския апарат Vivid i на General Electric, предоставен ми от фирма Дарис – официален дистрибутор за България на ехокардиографите на General Electric.

Vivid i e много мощен ехокардиограф с размерите на лаптоп. За пръв път чух за него в лекция на проф. Съдърленд, в която той твърдеше че възможностите на този портативен апарат са равни на възможностите на големите мощни машини от класата на Vivid 7. Това звучеше доста невероятно, още повече че проф. Съдърленд по традиция работи с General Electric. От друга страна не бях чувал този човек да казва неверни твърдения.

За това за мене беше много интересно сам да проверя вярно ли е това. Ако изплюя камъчето още в началото – оказа се вярно! Както в областта на компютърната техника понастоящем най-мощните лаптопи са почти равни на настолните PC-та, така в ехокардиографията портативните апарати достигат възможностите на големите машини. В предоставения ми Vivid i единствено нямаше strain и strain rate, но всички останали технологии, включително пулсов и цветен тъканен доплер бяха налице. И качеството на образа и обработките му се равняваха на това, с което сме свикнали при големите машини!

Така че разликите идваха само от размера. А размерът има значение:

а) лошото на малкият размер е, че апаратът е много по-лесен за крадене. Второто негативно е, че по-малката клавиатура има по-малко копчета. Затова до някои функции до които на големите машини достигаме с натискане на едно копче, тук достигаме чрез подменю.

б) плюсът на малкият размер е подвижността – Vivid i е идеален за работа в пренаселени интензивни или реанимационни отделения, при кардиологични консултации на трудно подвижни болни лежащи в други отделения.

За илюстрация на горното показвам запис на жена с труден ехографски прозорец, лежаща в интензивно отделение в шоково състояние. Записът е правен на леглото на болната, с Vivid i поставен на болничното й шкафче. При болната на базата на клиника, ЕКГ и този запис бе поставена диагноза белодробна тромбемболия (БТЕ).

 

 

Вижда се, че се касае за систолно обременяване (обременяване с налягане) на дясната камера – междукамерният септум става плосък по време на систола (така съседната лява камера има нормалната форма като буквата О по време на диастола, но по време на систола придобива патологично форма на латинската буква D). Само за сравнение при диастолно обременяване на дясната камера (обременяване с обем) междукамерният септум става плосък в диастола, а е нормален в систола.

Не ми беше трудно да направя този запис защото Vivid i си има стандартен USB порт. Чрез точката в менюто му „Съхрани като AVI” записах видеозаписа на флаша на ключодържателя ми.

Заключение: Vivid I е прекрасен апарат, който препоръчвам на всеки, който може да си позволи да го купи.

 

За повече информация:

Фирма "Дарис - МС"

1164 София

ул "Якубица" 19

Офис A2/B2 етаж 2

тел. /факс (02) 862 91 00;

тел. (02) 489 12 36

www.darisms.com

 

 

Copyright (C) 5 януари 2009 г. д-р Сотир Марчев