Тапети  

Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

Лобната скала на Царевец, откъдето са били хвърляни в пропастта на река Янтра осъдените на смърт.

 

Ако пътувате с кола от Велико Търново за Бяла на излизане от старата столица вдясно горе ще видите под скалите Патриаршеския манастир "Света Троица". Нарича се патриаршески, защото в него е живял Патриарх Евтимий по времето, когато е бил патриарх. Когато Иван Шишман напуска Търново, патриарх Евтимий се премества от манастира в града, за да поеме отбраната му. Днес манастирът е женски. Ако гледката на манастира Ви заплени, за да стигнете до него трябва да се върнете в града, да пресечете Янтра по моста до черквата "Св. Четиридесет мъченици", да поемете по стария път за Арбанаси и в самото му начало да свиете вляво.

Преображенският манастир. През Руско - турската война той е Руска военна болница №62 и в него са лекувани 1180 ранени в сражението при Елена. През декември 1877 год. болницата е инспектирана от Пирогов, чийто паметник днес е пред манастира.

 

Царевец, Велико Търново. Снимката е от балкон на подновения хотел "Янтра"

Паметникът на отец Матей Преображенски (Миткалото) в родното му Ново село, Великотърновско. Той е писал вътрешните правила на тайната организация на Левске т.е. днешните СОП-ове (стандартни оперативни процедури), в които е вписал: "Изпълнявай само писани заповеди, защото нечестивците се отмятат".