МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

всеки четвъртък сутрин в 8.35 ч. - събеседник д-р Сотир Марчев

Tattoo

     Преди да си направите татуировка трябва да знаете какви са евентуалните рискове и последици, за да не съжалявате след време. Татуировката е постоянна картинка, символ или надпис върху тялото, направена чрез вкарване на пигменти с игла в най-горния слой на кожата. Процедурата представлява вкарване на игла, която е свързана с малка машинка с тубичка, която съдържа боя. Тя се впръсква периодично в кожата и напомня малко за шевна машина. В зависимост от големината на татуировката, процедурата може да трае няколко часа, като малко количество кръв и болка я съпътстват.

     Какви са рисковете? Татуировката нарушава една от най-важните бариери във вашия организъм – кожата. Това означава, че ще бъде подложени на риск от възпаление или друга реакция. Съвременната медицина не е одобрила нито един пигмент за татуиране. При татуиране се използват бои за принтери или автомобилни бои. Аналогично и ултравиолетовото мастило, с което се правят светещи в тъмнината татуировки, няма медицинско одобрение. Дори къната, с която се рисуват върху кожата временните татуировки, има медицинско разрешение само като боя за коса, но не и за върху кожата.

     Специфичните рискове са:

  1. Заразяване с болести. Ако хигиената не е добра е възможно да се заразите с – хепатит С, хепатит В, СПИН, тетанус, туберколоза.
  2. Кожни смущения – може да се образуват грануломи – подутини. Татуировката може да образува и келоиди – големи белези, ако сте склонни към тях
  3. Инфекции. Татуировката може да причини бактериална инфекция. Типичните признаци са червенина, висока температура, потене и изтичане на течност от обработената кожа.
  4. Алергична реакция. Боята, която се използва може да причини алергична реакция. Алергията се проявява като силно раздразнение и сърбеж по кожата. Тя може да се отключи дори години, след като е направена татуировката.
  5. Ако използвания пигмент е магнитизируем, това ще причини болки и парене на мястото на татуировката при изследване с ядрено – магнитен резонанс. Затова предупредете рентгенолозите преди изследването, че имате татуировка.

     Премахване на татуировката. Най-честият проблем, който се среща е разочарованието от направената татуировка. Тя може да избледнее, и ако боди-дизайнерът е вкарал боята твърде дълбоко в кожата, боята може да се размаже и да се получи неясен дизайн. Освен това може да решите, че направената татуировка по никакъв начин не се вписва с новия ви имидж. Татуировка, която изглежда много яко на плажа на Слънчев бряг, изобщо не е подходяща в Заседателната зала на Борда на директорите. Жените днес много по-често се опитват да махнат татуировките си. Причините са много. Докато мъжете слагаме костюм и вратовръзка и това покрива повечето татуировки, то при жените официалното облекло често е гол гръб или голи рамена или деколте или цепка на полата. Татуировките при жените силно затрудняват (и без това трудния) избор на облекло. Татуировките са постоянни, затова цялостното премахване е сложна задача. За предпочитане - премахване с лазер. Пулсиращата светлина на лазера минава през най-горния пласт на кожата, като енергията на лазера причинява разпадане на пигмента. Може да са ви необходими 12 или повече процедури за една година за премахване на татуировката, но е възможно това да не стане напълно. За премахване на татуировката се обърнете към медицинско лице (попитайте Вашия дерматолог къде да идете).

     Помислете за всичко това преди, защото, казано честно, татуировката остава върху кожата завинаги.

 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 25 юли 08 г.