МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Отриването на Специализирана болница за активно лечение по кардиология - Плевен

(преди 5 години- през 2008 год.)

В Университетска специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) в Плевен са инвестирани 5 млн. лева. Клиниката е изградена на принципа на публично-частното партньорство и тясно сътрудничи с Медицинския университет - Плевен. Експертният проект е съгласуван и ръководен от Европейското кардиологично дружество и е в изпълнение на програмата на Европейския съюз за намаляване на сърдечно-съдовата смъртност с 30% до пет години. Официалното откриване на специализираната болница се състоя през изминалата седмица. Председателят на Европейското кардиологично дружество професор Роберто Ферари, проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет - Плевен, направиха символичното прерязване на лентата на болницата по кардиология, която се намира на ул. "Владимир Вазов" 91 във втора клинична база на Медицинския университет - Плевен.
Официални гости на събитието бяха още вицепрезидентът на Европейското кардиологично дружество професор Петр Видимски, съпредседателят на Италианско-българското дружество по кардиология проф. Антонио Пецано и ръководителят на катедра по кардиохирургия на най-голямата университетска болница в Милано д-р Франческо Маури.
Само за пет месеца бе направена реконструкцията на триетажния корпус от сградата, в която се помещава болницата. Близо 500 хил. лв. бяха инвестирани в ремонта на сградата - цялостна подмяна на дограма - вътрешна и външна, настилки, изпълнение на преградни стени от гипсокартон, окачени тавани, преустройство на санитарните възли, каза за "Строителство Градът" управителят на фирмата изпълнител СД "Бетонекс" инж. Валентин Нешков. Като подизпълнител за доставката и полагането на специалните ПВЦ настилки е работила друга плевенска фирма - "Димакс".