МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Храната на майката повлиява пола на бебето

Преди няколко седмици в британското медицинско списание Proceedings of the Royal Society бе публикувано изследване включващо 700 бременни във Великобритания. В началото на бременността им, когато те още не са знаели пола на бебето си,  са попълнили анкета за хранителните си навици около зачеването. В края на изследването се оказва:

  1. От жените, които в този период са приемали по-висококалорична храна (но в рамките на нормалното, здравословно хранене) 56% са родили момчета, срещу 45% от жените, които са се хранили по-нискокалорично. Родилите момчета са приемали средно 400 калории повече от родилите момичета.

Такива данни има и в животновъдството – когато животните (овце, кобили и др.) са на по-оскъдна храна, по-често раждат женско потомство. Биологични експерименти в клетъчни култури също показват, че глюкозата стимулира мъжките зародиши, но потиска развитието на женските. Вероятно това е еволюционно обусловено – тъй като момченцата обикновено са по-едри и тежки от момиченцата, за раждане на момче се изискват повече хранителни ресурси.

 

  1. Жените, които ежедневно приемат едно тестено изделие на закуска имат 87% по-голям шанс да родят момче спрямо жените, които нито веднъж седмично не го правят (което най-често се дължи на това, че не закусват). Това обяснява защо в САЩ и Великобритания през последното десетилетие се наблюдава увеличаване процента на новородените момичета – в тези страни жените се хранят добре, но все по-често не закусват.
  2. Употребата на богати на калий храни (банани, кайсии и др.) увеличава вероятността за момче – жените родили момчета са консумирали средно 300 мг. калий дневно повече от родилите момичета. Между другото това, че бананите помагат за мъжка челяд е стара градска легенда.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 9 май 08 г.