МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Начало, Предстоящи медицински събития, Здравословен живот, Медицински вицове, Медицински цитати, Медицински сайтове, Медицински закони, Лекарствата у нас, Медицински новини, Актуалните български адреси на ехо фирмите, Списък и телефони на инвазивните кардиологии в България, Видеозаписи с доц. Сотир Марчев, Снимки от медици, Безплатна медицинска библиотека

Снимки от медици - Дунавската равнина

Може да изпратите вашите любими снимки по e-mail:

Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

Река Златна Панега. Тя се появява изведнъж  пълноводна от този карстов  извор на снимката.

Мостът на Кольо Фичето над Янтра при Бяла. В миналото всички наши реки, включително и Янтра, са били много по-пълноводни. "Прозорците" са преливници, през които водата като придойде, преминава през основите. Кръглите отвори встрани над тях са отвори на канализацията, през която водата при дъжд се извежда от пътя върху моста. Кольо Фичето е спечелил поръчката за този мост понеже е предложил по-ниска цена от западните инженери. Успял е да понижи цената, защото е включил задължителната безплатна ангария, за която чужденците не знаели.

 

Има и места, запазени за светилища - менят се народите, менят се хилядолетията, менят се религиите, но мястото си остава светилище. Това което за християните у нас е Рилския манастир, това за мюсюлманите е Димир Баба Теке до град Исперих. Гробницата (теке) на Железния (демир) баща (баба) съдържа около четириметров гроб за около триметров човешки скелет (ендокринно болни е имало винаги). Демир баба е турският Крали Марко. Гробницата е построена върху тракийски жертвени камъни (например тъмния хоризонтален камък до левия заден ръб на сградата), върху които личат стъпалата за качване на жертвата и улеите за изтичане на кръвта.

 

Скалният манастир в с. Бесарбово (до Русе), описан от Паисий в "История славянобългарска".
В него се намира единствената действаща понастоящем скална черква у нас.

 

Ако продължите нагоре по Русенски Лом от Русе, след Бесарбово, ще стигнете до Червен -.
митрополитен град на Иван Асен ІІ. Името ме идва от старобългарското "вътрешен"
(от там идва и думата "черва").
Русенски Лом го обгражда от три страни, както Янтара - Царевец.

Стражевата кула в Червен (тя е използвана за модел при възстановяването на Балдуиновата кула на Царевец)

За в случай на обсада българите са били изградили подземни тунели със стълбища (запазени отчасти и днес) от крепостта на хълма до под Русенски Лом и от там черпели от подпочвени води на реката, без да има отвор навън. На снимката естествено подземните тунели не се виждат.

Ако пътувате с кола от Ловеч за Левски (пътят е покрай река Осъм), преди Летница отбийте вдясно към село Крушуна. Паркирайте над селото при хижа Крошун и на 10 минути път пеша (с малки деца) ще видите невероятно красива каскада от водопади и вирове, каквато никога не сте предполагали, че е възможно да има в Дунавската равнина. На снимката е само  Синият вир, водопадите са малко по-нагоре по течението

 Крушуна. Снимка на д-р Борис Зехиров  (ІІ МБАЛ)

Крушуна. Снимка на д-р Диана Баранска, кардиолог на Самоков

 Снимка на д-р Янка Костова, от 2-ро ДКЦ в Плевен, която пише: "Това е моето любимо място в Кайлъка - над двата язовира."

"Очите на бога"

Ако пътувате от София за Плевен, след края на магистралата, преминавате през Златна Панега, Румянцево и на Петревене можете да се отбиете вляво за Карлуково (има табела, посочваща отбивката). След като отминете входа на Карлуково, отбийте вдясно надолу по първия черен път (става за кола). След стотина метра по него стигате до пещерата Проходна, снимана във филма "Време разделно". Няма пазачи, няма такса вход, става и за много малки деца, няма нужда за осветление. Пещерата е светла поради огромните й размери, с големи вход и изход и с тези два отвора на тавана  по средата на пещерата, наричани "Очите на бога".

Паметникът на отец Матей Преображенски (Миткалото) в родното му Ново село, Великотърновско. Той е писал вътрешните правила на тайната организация на Левски т.е. днешните СОП-ове (стандартни оперативни процедури), в които е вписал: "Изпълнявай само писани заповеди, защото нечестивците се отмятат".

Деветашка пещера. През 2011 г. за снимките на "Непобедимите 2", екипа и сценаристите на филма изграждат мост над река Осъм. По него днес пещерата е достъпна дори за деца.