Тапети  

Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

Централните Родопи. Снимката е от пътя от Смолян, два завоя преди Пампорово.

Централните Родопи. Входа на долината, в която е Ягодинската пещера. Във "Време разделно" Антон Дончев описва, че тогава, когато още не е бил изкопан пътя в скалата, в долината е могло да се влезе, само като се прегази през реката, когато тя не е придошла. Снимката е от сушавата 2004-та година, през зимното маловодие.

 

Чудните мостове (около 20 км вдясно от пътя от Асеновград за Смолян) вероятно са бивша пещера, чиито два края са пропаднали и е останала само средата.

Агушевите конаци - с. Могилица (Централните Родопи, към гръцката граница) - последния къснофеодален замък у нас. Агуш ага е построил тази кула, приличаща на морски фар, за един от синовете си, който е бил морски капитан. След 9-ти септември имотът е национализиран (сега е реституиран), а семейството - интернирано около Русе. Днес д-р Агуш е общопрактикуващ лекар на село Сливо поле (до Русе).

Телевизионната кула на връх Снежанка  (до Пампорово), в Родопите. Връх Снежанка е висок 1926 метра, върхът на кулата е на 2082 метра над морското равнище, а кафе - панорамата (горният цилиндър) - на 2019 метра.

Париж от Айфеловата кула,  Токио от небостъргача на общината са забележителни панорами. Но гледката
на Родопите от кафето на кулата на Снежанка не им отстъпва.

Космическата обсерватория на връх Рожен в Родопите

Село Стойките (до Пампорово).

Соломон Паси и Гергана Грънчарова избраха за брака си  с. Стойките (до Пампорово).

Крепостната църква «Св. Богородица Петричка» - единствено останала от Асеновата крепост (по-рано селището се е наричало Петрич). Крепостта е пазила Егейския път, които свързвал Тракия с Беломорието. Баязид 1 Светкавицата превзема Търновското и Видинското царство, но самият той след това е пленен от монголеца Тимур (Тимерланд), който го поставя в клетка, в която Баязид и умира. Синовете му воюват помежду си за властта. Муса - един  от синовете на Баязид - се укрепва в Петричката крепост, но брат му Сюлейман, предвождащ наетата при него бивша българска армия, го побеждава и разрушава крепостта. Понеже армията му е християнска, тя остава неразрушена само черквата.

"Кръстова Гора" - параклис. Снимка на д-р Мария Пейчева от гр. Русе

В Родопите
(изпратена от Юри Рангелов)

В Родопите
(изпратена от Юри Рангелов)

Дяволският мост над Арда. Виж още снимки и описание.

До Кърджали, няколко километра зад Окръжната болница, се намира скалният феномен "Каменна сватба". В средата, от червеникъв камък са младоженецът и булката, а наоколо са вкаменените сватбари. Виж още снимки.