МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

 

Нови правила за първа помощ

Този понеделник Американската кардиологична асоциация (American Heart Association) публикува новите си правила за кардио - пулмонална ресусцитация (първа помощ при спиране на сърцето = сърдечен арест). Според старите правила, когато някой човек около нас падне в безсъзнание без да диша, правехме две неща – външен сърдечен масаж и обдишване уста в уста. Съгласно новите правила обдишването уста в уста отпадна, защото е малко ефективно и защото то често кара околните хора въобще да се откажат да оказват каквато и да била помощ.

Остана външния сърдечен масаж. Той се прави само ако падналият не диша. Пострадалия се поставя по гръб върху плътна основа /под, земя/; оказващия помощ застава встрани от него и с дланни повърхности, наложени една върху друга, ритмично силно натиска /към 100 пъти в минута/ в областта на долната част на гръдната кост по посока към гръбначния стълб. При всяко наше натискане кръвта от сърцето и белия дроб се избутва към тялото, когато отпуснем идва нова кръв в гръдния кош и т.н. На здравите хора сърцето им бие средно 70 – 80 пъти в минута. Нашият външен сърдечен масаж не е толкова ефективен, колкото нормалната сърдечна дейност и затова компенсираме с повишена честота – 100 пъти в минута. Гръдната кост трябва да хлътва с 4-5 см. Но все пак трябва да внимаваме да не изпотрошим човека, особено при стари хора с отслабени кости.

Отпадането на обдишването важи само за възрастни (в смисъл на пораснали - adult), които губят съзнание пред нас. То не важи за деца. Не важи и за възрастни, намерени без дишене, за които не се знае кога са се влошили – при тези групи е желателно да има и обдишване уста в уста.


 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 4 април 08 г.