Тапети  

Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

Гложенския манастир "Св. Георги Победоносец". Основан първоначално от украинския княз Григорий Глож - военен съюзник на цар Иван Асен ІІ. Когато князът губи трона си, Иван Асен му дава тези земи за да се засели с хората си.  В този манастир  Стамболов заточава Васил Друмев заради русофилството му.

Гложенският манастир впечатлява с това, че е  на връх, за разлика от болшинството наши манастири, които са в низините.

 

село Ямна, Стара планина. Ако пътувате с кола от Тетевен за Етрополе покрай Черни Вит, при това село Балканът се "отваря" и гледката става забележителна.

 

Гърбавият мост в Трявна, зад който се вижда Часовниковата кула,
която всяка вечер в 22 часа пее "Стройна се калина вие".

Часовниковата кула в Трявна, откъм площада.

Църквата  "Архангел Михаил" в Трявна е от преди идването на турците.

 

Църквата в Тетевен. Както всички старопланински градове (Елена, Троян, Трявна, Габрово, Етрополе и др.) Тетевен е красив. Опасващите го отвсякъде скали му придават характерен вид.

---------------------------------------------------------

Снимка на д-р Диана Баранска, кардиолог на Самоков, която пише: "Пътувах за Варна Ехо 3 и по съвета на моя колежка (д-р Радева) реших да мина през Айтоския проход, където видях тези скали, наречени "Чудните скали"."

---------------------------------------------------------

Д-р Тихомир Сотиров от Хасково пише: "Изпращам ви едно Photodex приложение със снимки от Стара планина (над Калофер) от миналата събота и неделя. С мъка на сърцето и мъничко завист трябва да призная, че не съм ги правил аз :-)
http://osbourne.sortorius.org/Mountain_Story.exe "
Със съгласието на автора на снимките публикуваме тук препратката. Това е exe файл, който можете да съхраните на компютъра си. Когато го стартирате, Ви показва интерактивно снимките под музикален съпровод.

Най-високопланинският автомобилен път в България е през прохода Троян - Кърнаре. На Беклемето - най-високата му точка - се намира тази "Арка на свободата"

Белоградчик. За да стигнете дотам от София, най-бързо е да карате по магистрала Хемус, да се отклоните от нея през Ботевград, Враца, Монтана и на с. Ружинци да свиете наляво. Пътят е добър, с изключение на последните 3-4 километра (които вече се ремонтират).

В с. Подвис (над Сунгурларе) се намира много стара Вододелна чешма. Тя има само един чучур, но дълго корито с два отвора на двата си срещуположни края. Водата от единия край на коритото се оттича по единия склон и отива към Луда Камчия и от там в Черно море. Водата от срещуположния отвор на корито се оттича по другия склон, към Тунджа и чрез нея в Бяло море.