Аспиринът

Един приятел отваряйки частен лекарски кабинет в София, обяви че ще сложи най-високите цени за преглед, защото това ще кара хората да мислят, че той е най-добрият. По същия начин много хора смятат, че по-скъпите лекарства са по-силни от по-евтините. Аспиринът доказва, че това не е така. Това евтино средство често е по-полезно от много други по-скъпи медикаменти.

Цар Калоян водел преговори с папата да приобщи българите към католическата вяра. Какви въпроси е задавал, ние не знаем. Но какво е отговорил папата се пази в архивите на Ватикана. В един отговор папата пише , че няма нищо против след приемането на католицизма в България, хората да продължат да лекуват раните си като ги обвиват с кора на бяла върба. А от кората на бялата върба (Salix alba) по-късно за пръв път са извлечени салицилатите, какъвто е аспирина. От името на върбата на латински (Salix) идва името салицилати. Аспиринът е всъщност ацетилсалицилова киселина. Обезболяващият и противовъзпалителен ефект на бялата върба не е открит от българите. Описан е още от Хипократ в трудовете му, но и той-не е първият. Този ефект на върбата е използван още в Асирия и в Египет. Поради това се е смятало, че върбата има магическа и лечебна сила. От там идва и името на празника Връбница.

Българският аспирин определено е добър. Затова всяка разумна домакиня си прави туршиите с български аспирин и туршиите й стават. „Аспирин” е търговско име на ацетилсалициловата киселина произвеждана от Байер или по негов лиценз.

При сърдечно – болните хора ние препоръчваме 100 – 125 мг ежедневно след вечеря. Даваме го след ядене, защото храната пази стените на стомаха от дразненето от аспирина. Даваме го вечер защото така той ще е подействал рано сутрин, когата е най-високата честота на инфарктите. Освен това аспиринът на Байер действа и леко приспивно (поради помощните вещества, от които е изградена структурата на таблетката).

Аспиринът е на практика единствено обезболяващо и противовъзпалително средство, което намалява честотата на инфарктите, за разлика от всички останали такива средства, които повишават честотата на миокардния инфаркт. Това е така защото той намалява съсирваемостта на кръвта, за разлика от другите подобни обезболяващи средства, които повишават съсирването на кръвта. Затова ако човек, който пие аспирин се пореже, кръвта му тече по-дълго; при жените, които пият аспирин мензисът е по-обилен и т.н. Но миокардният инфаркт се дължи на съсирек в сърдечните съдове и се предотвратява от аспиринът.