Кое е доброто кръвно налягане?

 

 

Февруари 1945 г. на срещата в Ялта, Западът оставя Източна Европа на Сталин, който надделява в преговорите над Чърчил и Рузвелт. Американският президент Франклин Делано Рузвелт, който трябва да отстоява западните интереси, пристига на тези преговори с артериално налягане 260/150 mm Hg. Не е нужно да си лекар, за да  знаеш колко адекватен може да е човек с такова артериално налягане и как би водил преговори. Рузвелт умира месец и половина по-късно на 13 април 1945 от мозъчен кръвоизлив при артериалното налягане 300/190 mm Hg.

  

Възниква въпроса, защо е било допуснато това? Защо американският президент, който е под непрекъснато медицинско наблюдение, е бил с такова артериално налягане? Вината за това е в тогавашните медицински концепции. Тогава се е считало, че колкото по-високо артериално налягане може да вдигне едно сърце, толкова това сърце е по-здраво. Връзката между повишеното артериално налягане и повишената сърдечно – съдова смъртност е открита по-късно.

 

 Сега се оказа, че след 50-60 години ще се смеят на настоящите ни виждания, така както ние се присмиваме на схващанията от преди 50-60 години. От 1 до 6 септември 2007 г. във Виена се проведе Европейския конгрес по кардиология. Присъстваха около 30 хиляди души от цял свят. Една от основните новини бяха резултатите от френското проучване ADVANCE. То показа, че това артериално налягане, което е нормално за нас здравите, е твърде високо за диабетиците. Тоест хората с диабет дори да имат нормално налягане, трябва да пият хапчета за понижаването му. Целта е кръвното им винаги да по-ниско от 130/80 mm Hg. Докато за нас здравите, без захарен диабет, се изисква налягането ни да е под 140/90 mm Hg.